Meershoven en Spelverstraat rioleringswerken

Startdatum
2 januari 2023
Einddatum
31 december 2023

De Spelverstraat en Meershoven worden voorzien van nieuwe, gescheiden riolering, meer bepaald tussen de Demer in Meershoven en de aansluiting met Bleekaart in de Spelverstraat. Ook de verouderde nutsleidingen worden vernieuwd en ondergronds gebracht. Het eerste stuk van de Brabantsestraat krijgt eveneens gescheiden riolering en er komt een buffergracht om het regenwater vertraagd naar de Demer te laten afvloeien. Alle woningen binnen de werfzone dienen op hun eigen terrein een gescheiden afvoer aan te leggen.

In Meershoven wordt de rijweg versmald zodat er ruimte ontstaat voor een verhoogd aanliggend fiets- en voetpad. In de Spelverstraat komt een vrijliggend fietspad en plantvakken op de rijbaan zorgen daar voor een snelheidsremmend effect en groene toets.

Voorts is er de herinrichting van Pijpenpoort. Die focust op een veiligere omgeving voor de talrijke leerlingen die met de bus naar school komen. Aan de aansluiting met Pijpenhof zal eenrichtingsverkeer gelden. Het fietspad in Meershoven wordt doorgetrokken naar de Kloosterstraat, zodat de huidige oversteek niet meer nodig is.

De werken in de Spelverstraat zullen eind mei afgerond worden. Dan is het de beurt aan Meershoven. Daar zullen de ingrepen minstens acht maanden duren. Alles tezamen kosten de boven- en ondergrondse verbeteringen 2.500.000 euro, waarvan de Vlaamse Milieumaatschappij 750.000 euro subsidieert.

De werken zullen ten vroegste eind 2023 afgerond zijn. Tot die tijd geldt een omleidingsroute. Hinder voor de buurt en het verkeer is onvermijdelijk, maar wordt steeds tot een minimum beperkt.

Omleiding fase 1 (tot 31/5/2023)

Omleiding fase 2 (vanaf 31/05/2023)

Bereikbaarheid

Gedurende de werken zullen het centrum van Bilzen en de handelszaken in de omgeving bereikbaar blijven. Tijdens evenementen kan er geparkeerd worden op één van de randparkings aan De Kimpel, aan het station, op Schureveld of in de ondergrondse parkings De Klokke en De Commanderie.

De Alma is gedurende de volledige duur van de werken enkel en alleen maar toegankelijk komende van de kant van de Wijerstraat. 

Bushaltes

Tijdens de werkzaamheden zullen de haltes op Schuurhoven en aan het TISJe niet bediend worden. De Lijn voorziet alternatieve haltes op Meershoven (aansluiting Abbendaal) en in de Hospitaalstraat. Plan je route via www.delijn.be.

Woensdagmarkt en gratis bus

De werken hebben een impact op de plaatsing van de kramen tijdens de wekelijkse woensdagmarkt. Zo dient de route via het Begijnhof vrij te blijven voor de hulpdiensten, waardoor een zevental kramen zullen verplaatsen naar het Camille Huysmansplein en de Markt. Dit wordt telkens duidelijk aangeduid met stoepborden ter plaatse. De stand van De Lijn zal terug te vinden zijn op het Jazz Bilzenplein.

Wist je trouwens dat je elke woensdag gratis reist met belbus 707 of een andere lijn binnen de grenzen van de stad? Je kan een gratis ticket aanvragen aan het onthaal van het Stedelijk Administratief Centrum of via een sms-bericht ‘BILZEN MARKT’ naar ‘4884’ (0,15 cent).