Adviesraden 2020

Achtergrondafbeelding

Van Bilzen een nog fijnere plek maken: jij kan ertoe bijdragen. Als vrijwillig lid van één van de adviesraden. Daar delen Bilzenaren hun ervaringen en verzamelen ze verhalen. Ze spreken vrijuit over hoe het loopt in Bilzen en leggen hun adviezen voor aan het bestuur. Zodat zij aanvoelen wat er leeft. En we een Bilzen krijgen dat bij ons past.

De leden zetelen onbezoldigd in de adviesraden en komen een aantal keer per jaar samen. De groepen zijn gevarieerd in leeftijd, geslacht, expertise en interesses. Om deel te nemen moet je dus geen vakspecialist zijn, maar dat mag uiteraard wel.

Interesse? Klik op de banner van de adviesraad die je aanspreekt en stel je vóór 15 mei kandidaat.

1. Bibliotheek

Gezocht. Open boek (m/v/x) met eigen mening
Wij zoeken een m/v/x, jong of ouder, met of zonder ervaring. Maar wél met interesse in lectuur, cultuur en de werking van bibliotheken. Een open boek met eigen mening, die vol goesting cultureel participeert.

Bibliotheek De Kimpel, in 2017 nog uitgeroepen tot ‘Beste Bibliotheek van Vlaanderen en Brussel’, is op zoek naar kandidaten voor haar Adviesraad. Deze adviseert de werking en staat het beleid bij in het beheer van de bibliotheek in al haar facetten (werking, inrichting en uitrusting, financieel beleid …). De Adviesraad komt ongeveer zes keer per jaar samen.

Bibliotheek De Kimpel wil binnen het lokale cultuurbeleid zoveel mogelijk kansen creëren en aanreiken om mensen te verrijken, te prikkelen en te verbinden. Elke burger kan er terecht met zijn vragen over kennis, cultuur, informatie en ontspanning. De bib zet zich in op het vlak van cultuurspreiding en -participatie, werkt objectief en is vrij van levensbeschouwelijke, politieke en commerciële invloeden. Daarnaast stimuleert ze de cultuureducatie en leesmotivatie, zet ze in op de bevordering van e-inclusie bij moeilijk bereikbare doelgroepen, op verhoging van informatiegeletterdheid en mediawijsheid en op een aangepaste dienstverlening voor personen met beperkte mobiliteit en moeilijk bereikbare doelgroepen op cultureel, educatief en sociaaleconomisch gebied. Ook is er een intense samenwerking met onderwijsinstellingen.

Voor de Adviesraad Bibliotheek zijn we op zoek naar maximum 16 leden. Interesse in de werking en het beheer van de bib zijn een must. Daarnaast wordt rekening gehouden met:

  • het Cultuurpact;
  • diversiteit op het vlak van leeftijd, deelgemeenten in Bilzen, opleiding, m/v/x of betrokkenheid bij verschillende doelgroepen;
  • netwerk (cultureel, verenigingsleven, Adviesteam Sport, Jeugdraad, gebruikers bibliotheek, vormingsinstellingen of onderwijs …);
  • bestuurskwaliteiten (financieel, juridisch, organisatorisch …;
  • evenwicht tussen ervaren leden en vernieuwing.

bibliotheek@bilzen.be │ 089 51 95 06

2. Jeugd

Gezocht. Junior (m/v/x) met lef
Je bent tussen 16 en 30, en je wil iets doen voor de jeugd in Bilzen. Je hebt een hoofd vol lef en straffe ideeën. Je steekt graag de handen uit de mouwen tijdens activiteiten van de Jeugdraad. Ga ervoor. En maak de Bilzerse jeugdwerking nog straffer.

jeugd@bilzen.be │ 089 51 93 29

3. Cultuur

Gezocht. M/v/x met voorstellingsvermogen
Wij zoeken personen van alle leeftijden en uit alle mogelijke culturele hoeken. Je hebt interesse in kunst, artistieke projecten en verenigingen én het lokale cultuurbeleid. We geven je een vrij podium voor je mening én een open doek voor goede ideeën.

cultuur@bilzen.be │ 089 51 95 30 

4. Sport

Gezocht. Perfect match (m/v/x) voor het Adviesteam Sport
Je bent een m/v/x met liefde voor sport en -verenigingen. Je bent altijd in beweging en staat graag stil bij de sportwerking in Bilzen. Draag jij het sporthart op de tong? Dan ben jij de ideale teamspeler voor ons Adviesteam Sport.

sport@bilzen.be │ 089 51 95 18

5. Toerisme

Gezocht. M/v/x met vrije tijd voor toerisme
Je hebt iets met toerisme en/of recreatie. Je reist vaak, kent hotspots en/of blogt erover. Je baat een B&B, hotel of attractie uit. Of je werkt in de toeristische sector. Kortom: je hebt de nodige bagage om de kritische toerist uit te hangen. Check dan nu in bij onze Adviesraad Toerisme.

toerisme@bilzen.be │ 089 39 96 14

6. Milieu

Gezocht. M/v/x met een hart voor de natuur
Je komt het meest tot rust in de natuur en geniet van alles wat bloeit en groeit. Als betrokken lid van een natuur- of milieuvereniging of als geëngageerde Bilzenaar met een hart van groen. Je ligt wakker van het klimaat en wilt hieraan een positieve bijdrage leveren.

milieu@bilzen.be │ 089 51 93 03