Zoek en boek - Ons Verlangen

Achtergrondafbeelding

Naam artiest, organisatie of kunstenaar
K.H. Ons Verlangen Beverst

Rubriek
Muziek

Contactgegevens
Raf Tournel

Adres
Kleistraat 4, 3470 Bilzen

Telefoonnummer
0472 58 65 50

E-mailadres
info@harmonie-onsverlangen.be

Website of sociale media
Website: http://www.harmonie-onsverlangen.be
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCcwUCfb3h38uAd5YU6GS8yA/featured
Facebook: https://www.facebook.com/onsverlangenbeverst

Omschrijving aanbod
De Koninklijke Harmonie ‘Ons Verlangen’ uit Beverst (Bilzen, België) vierde in 2010 haar 100-jarig bestaan en geniet al sinds de heropstart na WOII faam in binnen- en buitenland. Niet alleen de unieke combinatie van harmonieorkest, drumband en doedelzakkenkorps, samen een 90-tal muzikanten, in de stijl van de Britse militaire bands, maakt ‘Ons Verlangen’ bijzonder. Ook het feit dat deze harmonie evenveel waarde hecht aan concertoptredens, als aan stoeten, processies en taptoes maakt ‘Ons Verlangen’ stilaan tot een uitzondering onder de grote korpsen in de amateurmuziekwereld. Jaarlijks mag ‘Ons Verlangen’ ook maar liefst 1200 toeschouwers ontvangen op haar succesvolle Galaconcerten.

Bij de oprichting in 1910 koos men in tegenstelling tot vele muziekkorpsen niet voor een heiligennaam maar wel voor ‘Ons Verlangen’ omdat “het steeds het verlangen was van in Beverst een verzet te hebben voor de jeugd in de lange winteravonden”. Tot aan WOII bleef ‘Ons Verlangen’ een fanfare die kort na de bevrijding in 1944 omgevormd werd tot een harmonie. 1953 wordt een historisch jaar voor ‘Ons Verlangen’. De vereniging mag het kanton Bilzen vertegenwoordigen tijdens de Blijde Intrede van de jonge koning Boudewijn in Hasselt, een aanleiding om voor het eerst in een volledig uniform aan te treden. In 1955 pakt ‘Ons Verlangen’ met een zoveelste vernieuwing uit, met name een volledig vrouwelijk trommelkorps, waarvoor weliswaar de goedkeuring van EH Pastoor nodig was.
Ook het gouden jubileum in 1960 van ‘Ons Verlangen’ moet absoluut in de verf gezet worden. Voorzitter Appermont koestert een grote belangstelling voor de doedelzakspelers die hij tijdens een televisieprogramma gezien heeft. Dankzij een gift van het gemeentebestuur kunnen vijf meisjes van de harmonie aan de slag met evenveel “half size” doedelzakken. Het experiment met de doedelzak spelende meisjes bloedt dood, maar in de tweede helft van de jaren ’60 trekt de jonge muzikant Ludo Thijssen, oprichter en bezieler van het Schots Weekend op Alden Biesen, het project weer vlot. Hij gaat in de leer bij een Schots tankregiment in Duitsland en een Brusselse doedelzakspeler. Samen met een groep gelijkgezinden bokst hij een uniform in mekaar en ere-voorzitster Gravin Nathalie de Renesse verleent het recht om het familiewapen te dragen. Sindsdien koestert ‘Ons Verlangen’ de unieke combinatie van harmonie en doedelzakband.
In 2017 wordt dit 50-jarige samenspel van doedelzakken en harmonieorkest bekroond met een concertreis naar Schotland met o.a. een erg gesmaakt openluchtconcert en Edinburgh.

Tot de vele bijzondere optredens van ‘Ons Verlangen’ behoren met zekerheid de opluistering van de ‘Last Post’ aan de Menenpoort in Ieper. Van het laatste optreden op zondag 24 juni 2018, plaatste de ‘Last Post Association’ een video-opname van ‘Gabriel’s Oboe’ op haar Facebooksite, die intussen wereldwijd maar liefst 340.000 maal bekeken werd. Andere memorabele optredens zijn zonder twijfel de opluistering van de WK-Voetbalinterland België-Schotland in 2001, de 7-jaarlijkse Kroningsprocessies in Tongeren, het Weinfest der Mittelmosel in Bernkastel-Kues, de Paardenprocessie in Hakendover, ’s werelds grootste Bloemencorso in Zundert, de Ypres Memorial Tattoo in 2014, Taptoe Brussels in 2012 en 2019 en het Schots Weekend in Alden Biesen.

 

De stad Bilzen is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze webpagina noch voor de inhoud van de websites waarnaar u via links op dit “Zoek en boek lokaal talent” platform wordt doorverwezen. De stad Bilzen kan evenmin aansprakelijk gehouden worden voor enige directe of indirecte schade die zou kunnen ontstaan door het gebruik van de hierin aangeboden informatie of diensten. 

De stad Bilzen behoudt de vrijheid om de webpagina en de daarbij horende diensten te allen tijde te wijzigen, uit te breiden, te beperken of stop te zetten. Dit kan zonder voorafgaande kennisgeving aan de gebruiker en geeft evenmin aanleiding tot enige vorm van schadevergoeding.