Eva Lynen geeft stadscentrum nog meer kleur

27
jun
2024

De grote vakantie wordt vrolijker dan ooit in de Bilzerse binnenstad. Gevierd illustratrice Eva Lynen voorziet er verschillende gevels, etalages en pleinen van wervelende tekeningen en designs die de zon nog harder doen schijnen. Tot en met midden september kunnen inwoners en bezoekers zich in vervoering laten brengen tijdens een inspirerende tocht door de winkelstraten.

Aan de basis van het artistieke project liggen de slogan ‘Bilzen draait om jou’ en  publiekstrekkers als de terrasjes en winkels, de evenementen, de ongerepte natuur, Bilzen Fietsstad en de Landcommanderij Alden Biesen.

Burgemeester Bruno Steegen, ook bevoegd voor lokale economie: “Het is meer dan ooit belangrijk om te werken aan een mooie binnenstad. We willen onze vaste bezoekers tevreden houden en tegelijk nieuwe aantrekken. Wij gaan voor een levendig centrum waar veel meer te beleven valt dan shoppen alleen. Denk aan de talrijke evenementen – zeker in de zomer – en acties in samenwerking met de middenstand. Maar het mag nog meer zijn. Vandaar dit initiatief, waarbij we Eva Lynen de winkelstraten laten versieren in haar gekende stijl. We kiezen bewust voor talent van eigen bodem. Eva is hier geboren en kent de Bilzerse troeven dus als geen ander. Haar explosief kleurenpalet en opgewekte tekenstijl passen perfect bij de identiteit van onze stad.”

Grondschildering

Wie de route doorheen het centrum volgt, ontdekt overal verrassende illustraties, zoals in De Commanderie, de Passage, de Korenstraat en de Genutstraat. Kinderen moeten zeker een kijkje nemen op het Klokkeplein.

Streetart

Eén tekening krijgt zelfs een permanent karakter: op een zijgevel in de Romboutstraat komt een blijvende illustratie die al het moois en lekkers  van Bilzen weergaloos in beeld brengt.

Schepen van cultuur Griet Mebis: “In Bilzen hebben we iets met kunst. Denk aan initiatieven als Kunstkijkers, Kunsttoer en Kunst op de Markt maar ook aan de streetart van bv. Lindert Steegen op de gevel van het oude ziekenhuis of van Sozyone op die van het Heilig-Grafinstituut. In dat lijstje hoort nu ook Eva Lynen thuis. Dankzij haar heeft onze stad er een prachtig kunstwerk én niet te missen selfiespot bij. Dit is een meerwaarde voor inwoners, shoppers, toeristen, jongeren …”

Collector’s item

“Een stad bezoeken of winkelen draait meer en meer om beleving”, weet schepen van citymarketing en jeugd Peter Thijs. “Als je daarbij kan uitpakken met lokaal talent is dat nog specialer. Eva ontwierp ook een plannetje met alle locaties waar iets te zien is. Het zou zonde zijn om er eentje te missen. Eva zou Eva niet zijn als ze geen extraatje had voorzien: de achterkant van de map is een poster! Zo heeft iedereen meteen een leuk aandenken. Ik zou het zelfs een collector’s item durven noemen. De plannetjes zijn gratis verkrijgbaar bij de handelszaken in het centrum.”

Blij

Ook de kunstenares zelf zag de opdracht meteen zitten. Eva Lynen: “Ik vind het belangrijk dat mensen beseffen dat illustraties niet enkel iets zijn voor in boeken of magazines. Via dit soort projecten kan ik een verhaal van 2D-beelden echt tot leven brengen. Het spreekt me enorm aan om op een laagdrempelige manier kunst te creëren in de openbare ruimte. Ik hoop dat jong en oud op hun tocht door Bilzen geïntrigeerd raken door wat ze zien. Als ze er blij door worden, is mijn missie geslaagd.”   

“Het helpt uiteraard dat ik van Bilzen afkomstig ben. Ik ben opgegroeid in een groene en bruisende stad waar altijd veel te ontdekken valt. Ik ben vertrouwd met die veelheid en heb ze proberen vast te leggen in mijn tekeningen. Eén van m’n favorieten blijft de actie tijdens Fleuramour, waarbij Bilzerse bloemisten het stadhuis op de Markt jaarlijks versierden. Die lijn wil ik doortrekken met een eigen hommage”, aldus Eva Lynen