Stad eert Jazz Bilzen-festival met reusachtig streetartwork

De bekende kunstenaar Sozyone heeft de gevel van het Heilig Grafinstituut op het Jazz Bilzenplein voorzien van een gigantisch graffitikunstwerk. Toepasselijker kan niet want het thema van de muurschildering is … het gelijknamige legendarische festival. Voorts voorziet de stad ook elders ruimte voor lokale graffitikunstenaars die hun creativiteit aan de buitenwereld willen tonen.

Lang voor Rock Werchter en Pukkelpop was er Jazz Bilzen. Van 1965 tot 1981 lokte deze jaarlijkse muzikale hoogmis duizenden bezoekers. Met ronkende namen als The Cure, AC/DC, Lou Reed, Tina Turner, Blondie, The Clash, The Police, Black Sabbath en James Brown was Jazz Bilzen een absolute trendsetter in Europa én een proeftuin voor alle grote festivals die in België zouden volgen.

Schepen van cultuur Griet Mebis: “Wij zijn dan ook trots op de blijvende erfenis van Jazz Bilzen. Dat willen we met dit project letterlijk in de verf zetten. Sozyone, zonder twijfel een van de allergrootste namen in het genre, heeft een indrukwekkend werk uit zijn spuitbussen getoverd, op een boogscheut van het oorspronkelijke festivalterrein. Dit is een prachtige opvolger van de graffititoren, die bij de herinrichting van het Jazz Bilzenplein moest worden afgebroken.”

De diversiteit van de kleuren in het werk staat symbool voor de verscheidenheid in groepen en muziekstijlen die Jazz Bilzen kenmerkten. De vogels vormen een krachtig geheel als ze in zwerm vliegen en tonen het portret van Tony Iommi van Black Sabbath, een van de belangrijkste artiesten die op het festival heeft gestaan.

Publiekstrekker

Burgemeester Bruno Steegen: “KSO Sint-Jozef Bilzen-Hoeselt was meteen te vinden om de blinde gevel van het Heilig Grafinstituut ter beschikking te stellen voor het kunstwerk van Sozyone. Dit is een echte publiekstrekker, net zoals ‘Het Nest’ van Lindert Steegen op de muur van het Sociaal Huis en de tekening van I Am Eelco op vrijetijdscentrum De Kimpel. Streetart brengt kunst dichtbij de mensen, het verfraait de stad en geeft passanten een goed gevoel. Ook op dat vlak willen we in Bilzen een voorloper zijn. Daarom gingen we voor dit project in zee met SAGA, een bureau dat gespecialiseerd is in street- en graphic art.”

De inhuldiging van het Jazz Bilzen-streetartwork is voorzien voor woensdagvoormiddag 27 september, in aanwezigheid van de leerlingen. Een aantal van hen volgden alvast een graffitiworkshop, i.s.m. Villa Basta. Ook in de lessen kunstbeschouwing wordt er gewerkt rond dit thema.

Graffititunnel

Het blijft trouwens niet bij het Jazz Bilzenplein wat graffiti in Bilzen betreft. Schepen van jeugd Peter Thijs: “U weet: als het over inkt gaat, sta ik altijd op de eerste rij (knipoog). Sinds het verdwijnen van de graffitimuur in skatepark De Kimpel kregen we meermaals de vraag om een nieuwe. En zo kwam de fiets- en voetgangerstunnel onder de ring aan Leten in ons vizier. De stad zal die samen met het Agentschap Wegen en Verkeer inrichten als permanente en legale graffitimuur. Met een oppervlakte van bijna 264 m² bieden de wanden eindeloze mogelijkheden aan plaatselijke streetartists. De opening van de graffititunnel staat gepland voor het weekend van 23 en 24 september, telkens van 10 tot 18 uur. Dan nodigt topper Wouter Loix nog enkele straffe namen uit naar Bilzen, waaronder Flipka, Romeo, Mega, Jazer en Mogi. Tot slot kan ik ook al verklappen dat in 2024 een volgend groot project op stapel staat.”