Mazouttank Promaz

Achtergrondafbeelding

Promaz levert bijstand bij bodemsanering voor stookolietanks

Vroeger betekende een lekkende stookolietank vaak een kostelijke bodemsanering voor de gebruiker. Met Promaz is er nu een fonds dat tussenkomt in de financiering of de bodemsanering zelf uitvoert. Zowel nieuwe dossiers als saneringen die in het verleden werden uitgevoerd komen in aanmerking. Er loopt een aanmeldingsperiode van drie jaar. Voor saneringen die later plaatsvinden, werkt Promaz op basis van een verzekeringsmechanisme.

Als een mazouttank lekt, bestaat de kans dat de bodem verontreinigd raakt. Er zijn enkele signalen die wijzen op een lek. De geur van stookolie of vlekken in de grond rond de tank bijvoorbeeld. Of nog zo’n klassieker: een tank die sneller leeg is dan normaal. Afhankelijk van de ernst van de verontreiniging lopen de kosten voor zo’n sanering aardig op. Maar niet alle verzekeringspolissen dekken die kosten.

Daarom kunnen eigenaars van een mazouttank nu een beroep doen op Promaz. Zowel particulieren als ondernemingen die een mazouttank gebruiken voor de verwarming van een gebouw kunnen bij het fonds aankloppen.

Saneringen uit heden en verleden

Promaz werd opgericht door de brandstoffensector en is erkend door de overheid. Het fonds is actief in heel België en betaalt de kosten terug die niet of maar deels gedekt zijn door de verzekering, zowel voor saneringen die in het verleden gebeurden als voor recente ingrepen. Particulieren en ondernemingen krijgen drie jaar de kans om zich aan te melden.

In principe staat er geen limiet op hoelang geleden de sanering gebeurde, zolang men de nodige bewijzen kan voorleggen namelijk de facturen van de uitgevoerde werken als ook een eindverklaring van de bevoegde regionale overheid.

Als de bodem nog niet gesaneerd is, moet de eigenaar kunnen aantonen dat er een voldoende vermoeden van verontreiniging is. De eigenaar kan eventueel een bodemonderzoek laten uitvoeren door een erkend bodemsaneringsdeskundige. Maar het mag evengoed een onderzoeksverslag van een deskundige zoals een tankcontroleur zijn, waarin die verklaart dat er voldoende vermoeden van verontreiniging is. Er is dus geen diepgaand voorafgaand onderzoek nodig. Als de sanering nog moet gebeuren, kan Promaz daar dus voor zorgen. Ook als de verontreiniging zich heeft verspreid tot bij de buren, komt het fonds tussenbeide en zal Promaz deze grond mee saneren.

Procedure

Wie tijdens de aanmeldingsperiode – van 1 april 2022 tot en met 28 februari 2025 – een lek opmerkt, neemt best zo snel mogelijk contact op met Promaz, de verzekeringsmakelaar én de milieudienst van de stad Bilzen.

Wie een aanvraag wilt indienen bij Promaz, surft best naar www.Promaz.be Die bundelt alle nodige informatie over het fonds. Een tool geeft aan wie in aanmerking komt en welk type aanvraag u moet indienen.