Erfgoedkrant

9
apr
2024
Goed nieuws! De Erfgoedkrant van Erfgoed Haspengouw is er! 
Duik dieper in het verleden van onze prachtige regio en laat je verrassen door boeiende verhalen, interessante weetjes en toffe events.
 
𝐄𝐧 𝐯𝐞𝐫𝐠𝐞𝐞𝐭 𝐧𝐢𝐞𝐭: 𝐨𝐩 𝟐𝟏 𝐚𝐩𝐫𝐢𝐥 𝐢𝐬 𝐡𝐞𝐭 𝐄𝐫𝐟𝐠𝐨𝐞𝐝𝐝𝐚𝐠!
Een dag vol activiteiten om ons erfgoed te vieren. 
Waar ga jij een kijkje nemen? 
 
 • 𝐀𝐩𝐞𝐫𝐢𝐭𝐢𝐞𝐟𝐥𝐞𝐳𝐢𝐧𝐠 ‘𝐋𝐢𝐦𝐛𝐮𝐫𝐠𝐝𝐚𝐠’ 𝐦𝐞𝐭 𝐫𝐢𝐣𝐤𝐬𝐚𝐫𝐜𝐡𝐢𝐯𝐚𝐫𝐢𝐬 𝐑𝐨𝐦𝐛𝐨𝐮𝐭 𝐍𝐢𝐣𝐬𝐬𝐞𝐧 om 10 uur in bibliotheek De Kimpel.
  Tip: beluister vanaf 19 april (Limburgdag) zijn dagelijkse podcast en leer bij over de rijke geschiedenis van Limburg.
 • 𝐄𝐱𝐩𝐨 𝐡𝐢𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐬𝐜𝐡𝐞 𝐤𝐚𝐚𝐫𝐭𝐞𝐧: 𝐁𝐢𝐥𝐳𝐞𝐫𝐬𝐞 𝐞𝐧 𝐇𝐨𝐞𝐬𝐞𝐥𝐭𝐬𝐞 𝐝𝐞𝐞𝐥𝐠𝐞𝐦𝐞𝐞𝐧𝐭𝐞𝐧 𝐢𝐧 𝐝𝐞 𝐀𝐭𝐥𝐚𝐬 𝐝𝐞𝐫 𝐁𝐮𝐮𝐫𝐭𝐰𝐞𝐠𝐞𝐧
  Originele exemplaren van de Atlas der Buurtwegen van rond 1840 belichten het verhaal van de 18 deelgemeenten van de toekomstige fusiestad. Voor elke deelgemeente werd een opvallend item geselecteerd. Benieuwd naar het verhaal achter het stuk uit jouw deelgemeente? Bezoek de expo tijdens de openingsuren van de bib of sluit aan bij de rondleiding op 21 april na de Aperitieflezing.
 • 𝐓𝐞𝐧𝐭𝐨𝐨𝐧𝐬𝐭𝐞𝐥𝐥𝐢𝐧𝐠 ‘𝐄𝐞𝐧 𝐯𝐞𝐢𝐥𝐢𝐠𝐞 𝐭𝐡𝐮𝐢𝐬 – 𝐨𝐟 𝐧𝐞𝐫𝐠𝐞𝐧𝐬 𝐯𝐞𝐢𝐥𝐢𝐠’ 𝐯𝐚𝐧 𝐇𝐞𝐞𝐦𝐤𝐫𝐢𝐧𝐠 𝐋𝐚𝐧𝐝𝐫𝐚𝐝𝐚 𝐌𝐮𝐧𝐬𝐭𝐞𝐫𝐛𝐢𝐥𝐳𝐞𝐧
  Bekijk een gereconstrueerde landelijke huiskamer, herontdek verdwenen huizen op oude postkaarten en test je kennis van het 'Minsters' van 10 tot 18 uur in Schureveld 17.
 • 𝐀𝐜𝐡𝐭𝐞𝐫 𝐝𝐞 𝐬𝐜𝐡𝐞𝐫𝐦𝐞𝐧 𝐯𝐚𝐧 𝐝𝐞 𝐋𝐚𝐧𝐝𝐜𝐨𝐦𝐦𝐚𝐧𝐝𝐞𝐫𝐢𝐣
  Luister naar twee storytellers die op vier verschillende tijdstippen (10, 11.30, 13 en 14.30 uur) meeslepende verhalen rond het thema ‘Thuis’ brengen. Tussen de verhalen door kan je de ruimtes in het kasteel bezichtigen. Honger gekregen van al die belevenissen? Geniet van enkele ‘huishapjes’ in de landcommanderij. Reserveer je plekje voor de vertellingen op voorhand via https://entrytickets.be/alden-biesen/erfgoeddag.
 • 𝐄𝐫𝐟𝐠𝐨𝐞𝐝𝐝𝐚𝐠 𝐢𝐧 𝐋𝐃𝐂 𝐃𝐞 𝐖𝐢𝐣𝐳𝐞𝐫
  Een leuke namiddag (van 14 tot 17 uur) voor het ganse gezin in het lokaal dienstencentrum. Bereid je voor op spelletjes, een grimestand én een heus pannenkoekenfestijn tussen 14.30 en 15.30 uur!