De Herinnering

Achtergrondafbeelding

De Herinnering
Herdenkingsmonument begraafplaats Bilzen

Kunstwerk: Kevin Oyen en Jesse Biesmans
Video: Marne Peters

 

Van de dagelijksheden

ver weg gedreven,

blijf ik bruggen bouwen,

vijl met herinnering

in broze letters die

jouw naam vormen

in een wand vol

andere levens.

 

Ontneem mij niet,

nee nooit,

die plek waar waarheid,

traag gekneed in tijd,

naar dat beeld terugkeert,

dat ik koesteren zal:

 

Jouw zijn in eeuwigheid…

 

Stijn Moekaars

 

Een herdenkingsplaats waar je kan samenkomen en samenzijn, ook met diegenen die er niet meer zijn. Dat is wat creatieve Bilzenaren Jesse Biesmans en Kevin Oyen gecreëerd hebben op de begraafplaats in Bilzen-centrum. Met hun monumentaal en artistiek herdenkingsmonument eren ze de overledenen die na ontgraving opnieuw begraven werden op een centrale plaats.

Stijn Moekaars omschrijft het als volgt: “Het kunstwerk ‘De Herinnering’ verbindt toen met nu. Het doet de grens tussen dood en leven vervagen. Honderden metalen stenen vormen een symbolische muur. Elke steen draagt de naam van een mens, die nooit mag worden vergeten. In een oase van rust haal je zo herinneringen op, soms in vers verdriet, soms uit een ver verleden. Vlakbij zoekt een jonge boom met haar wortels nieuw leven in oude grond. ‘De Herinnering’ omarmt u en mij en maakt de Cirkel rond.”

De opgebroken, verouderde grafmonumenten werden hergebruikt in de betonnen sokkel, die de basis vormt voor het kunstwerk en tevens dienstdoet als zitelement. Daarbovenop staat een wand uit gevouwen blokjes cortenstaal. Jesse Biesmans en Kevin Oyen lichten toe: “Elk blokje bevat een naam van één van de overledenen. De wand heeft een dubbel gebogen vorm, die organisch en dynamisch aanvoelt. Dat staat symbool voor de verbinding met de weide waar de overledenen opnieuw begraven liggen, maar het biedt ook geborgenheid. Centraal staat een boom als teken voor nieuw leven in een centrale zitbank, die ook vervaardigd is uit de oude grafstenen.”

“We hebben er bewust voor gekozen om een voorstel te laten uitwerken door lokale kunstenaars en zijn onder de indruk van het resultaat. Het is een serene plek geworden, waar kunst samenkomt met het warme gevoel van verbondenheid”, vult schepen van cultuur Griet Mebis aan.

Bekijk hier het volledige dossier.

Herinrichting begraafplaats

Een herinrichting van de begraafplaats drong zich om diverse redenen op. Niet alleen waren vele graven sterk verouderd of zonder concessie, ook het verbod op pesticiden maakte het niet langer mogelijk om de tussenpaden in rode mijnsteen onkruidvrij te houden. Bovendien is er steeds meer vraag naar urnekelders of andere, alternatieve begraafmethodes en hebben de herdenkingsplaatsen nood aan vergroening.

Guido Cleuren, schepen van begraafplaatsen: “Begin dit jaar startte de grote herstructurering van de begraafplaats in Bilzen-centrum. De oude graven werden met het nodige respect verwijderd, de restanten van de overledenen werden verzameld in een centrale begraafzone. In de ontgraven zones werden de paden onthard en vervangen door grasvlaktes. De hoofdpaden werden aangelegd in duurzaam en onderhoudsvriendelijk beton. Dit verbetert de toegankelijkheid voor minder mobiele mensen of mensen met een kinderwagen. Later dit jaar worden de groenaanplantingen afgewerkt. De onthulling van het herdenkingsmonument is een mooie mijlpaal, op lange termijn zullen alle aanpassingen resulteren in een moderne, groene parkbegraafplaats.”

Zo zijn er toekomstplannen om aan de kant van de Hasseltsestraat aan één zijde een nieuwe strooiweide en aan de andere zijde een sterrenweide in te richten, waar kinderen op diverse manieren herdacht kunnen worden. Er wordt ook nog onderzocht of er in de centrale zone een strooivijver kan komen.

Info: 089 51 95 30 │ cultuur@bilzen.be of 089 39 96 60 │ wegen@bilzen.be

Meer info: https://www.bilzen.be/begraafplaatsen