Maatregelen stad Bilzen tegen verspreiding coronavirus COVID-19

Update coronavirus Covid-19

De Nationale Veiligheidsraad kondigt een verdere verstrenging aan van de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus COVID-19. Deze maatregelen gelden minstens tot en met zondag 19 april.

We sommen de belangrijkste richtlijnen voor de stad Bilzen op. Een volledig overzicht van alle richtlijnen en een antwoord op veelgestelde vragen kan u vinden via deze overzichtslijst, die ook beschikbaar is in andere talen.

Anderstalig?

Alle informatie over het coronavirus COVID-19 is ook in andere talen beschikbaar.

TIP: registreer u gratis op www.be-alert.be

Het Crisiscentrum verspreidt via BE-alert duidelijke berichten over het coronavirus. Op die manier ontvangt u correcte informatie, rechtstreeks van de bron. Zo blijft u perfect op de hoogte.

Blijf thuis en was uw handen

 • Iedereen dient thuis te blijven, om zo weinig mogelijk in contact te komen met anderen.
 • Samenscholingen (buiten het gezin) zijn verboden.
 • Besteed aandacht aan uw persoonlijke hygiëne: was uw handen regelmatig en grondig en bedek uw mond en neus bij hoesten en niezen.
 • Bent u ziek? Neem telefonisch contact op met uw huisarts en volg de adviezen strikt op. Ga niet naar spoed of naar de wachtzaal.

Horeca en handelszaken

 • De wekelijkse woensdagmarkt wordt geannuleerd.
 • Discotheken, restaurants en cafés sluiten de deuren en dienen hun terrasmeubilair binnen te halen. Afhaal blijft mogelijk, maar enkel indien men de maatregelen inzake social distancing kan garanderen.
 • De nachtwinkels sluiten om 22 uur en respecteren de maatregelen rond social distancing.
 • Niet essentiële winkels en handelszaken blijven dicht met uitzondering van voedingswinkels, apotheken, dierenvoeding en krantenwinkels.
 • Winkels die (dieren)voeding verkopen, mogen ook bloemen en planten aanbieden met inachtneming van de social distancing maatregelen. Handelszaken die enkel bloemen en planten verkopen blijven als 'niet-essentiële' handelszaken gesloten, al kunnen ze online wel actief zijn met levering aan huis.

Recreatie, toerisme en cultuur

 • Site De Kimpel, waaronder het zwembad, de bibliotheek, het cultuurcentrum en het sportcentrum, wordt gesloten. Alle activiteiten, lessen en bijeenkomsten zijn geannuleerd.
 • De bibliotheek biedt wel een afhaaldienst aan.Klik hier voor alle informatie. De inleverdatum van alle materialen die voor 3 april binnen moeten, wordt aangepast naar vrijdag 10 april. Van materialen waarvan de inleverdatum al overschreden werd, zal de boete pas verder oplopen vanaf zaterdag 4 april. 
 • Indien u tickets kocht voor een geannuleerde voorstelling in CC De Kimpel, zal u persoonlijk verwittigd worden over de teruggave van tickets.
 • Er worden geen financiële kosten aangerekend wanneer reservaties van stedelijke infrastructuur geannuleerd worden wegens het coronavirus.
 • De kunst- en muzieklessen van Kunstkoepel – Academie voor beeld zijn geannuleerd.
 • Alle recreatieve locaties waaronder binnen- en buitenspeeltuinen, voetbalpitches en skateparken zijn gesloten.
 • De toeristische onthaalcentra Alden Biesen, Bilzen Mysteries en op de Markt zijn gesloten. De activiteiten binnen het bloesemprogramma werden afgelast. U wordt persoonlijk gecontacteerd over een terugbetaling van tickets. Het Sunriseconcert zal verplaatst worden naar een nog te bepalen datum. Meer info: www.bezoekbilzen.be/bloesems
 • Tijdens de paasvakantie zal de Grabbelpas niet doorgaan.
 • Verplaatsingen met de auto naar recreatiegebieden zijn niet toegestaan.
 • Belgen die via de luchthaven het land binnenkomen, alsook diegene(n) die hen is/zijn gaan afhalen, worden verplicht om 14 dagen in quarantaine door te brengen. Hierbij is het ook verboden om te gaan werken.

Dienstverlening

 • De medewerkers aan de balies van het stedelijk administratief centrum, het Sociaal Huis en Schureveld helpen u graag telefonisch of digitaal verder. Indien nodig, kan er in dringende gevallen een afspraak gemaakt worden. We vragen wel om eerst telefonisch of digitaal contact op te nemen. 
 • Lokaal dienstencentrum De Wijzer schrapt alle bijeenkomsten en activiteiten. Ook de cafetaria en de dorpsrestaurants zijn gesloten. U kan nog steeds contact opnemen voor één-op-één dienstverlening op het nummer 089 39 96 20 of via senioren@bilzen.be.
 • Het spreekuur van woon- en energieloket Stebo op maandag gaat niet door. Ze blijven wel maximaal telefonisch (0488 58 22 11) en digitaal bereikbaar. Volg updates via www.stebo.be.
 • De recyclageparken van Limburg.net sluiten. De huis-aan-huis afhaling blijft zo lang mogelijk gegarandeerd. Het is mogelijk dat de ophaalwagens op een ander tijdstip als gewoonlijk bij u langskomen. Zet uw afval daarom steeds de avond voordien buiten. Volg updates via www.limburg.net/corona.
 • Voor woonzorgcentrum Demerhof  geldt een bezoekverbod. U kan nog steeds contact opnemen via demerhof@bilzen.be of 089 51 94 00.
 • AZ Vesalius sluit de campus in Bilzen. Alle dringende en noodzakelijke raadplegingen, onderzoeken en ingrepen kunnen nog gebeuren, maar zullen verplaatst worden naar campus Tongeren.
 • De huisartsenwachtpost blijft wel geopend, maar neem altijd eerst telefonisch contact op met uw huisarts.

Wat kan wel nog:

 • De lessen worden opgeschort in alle scholen. Kinderen van ouders die in een cruciale sector werken, kunnen wel beroep doen op de scholen voor opvang.
 • De kinderdagverblijven, crèches en de buitenschoolse stedelijke kinderopvang blijven open.
 • U mag de woning enkel verlaten om noodzakelijke en dringende redenen zoals: medische zorg, hulp aan kwetsbare personen, inkopen voeding, om naar de apotheek, het tankstation, de post of de bank te gaan.
 • Fysieke activiteit in de buitenlucht (enkel wandelen, joggen en fietsen) is aangeraden, maar alleen met de naaste gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen of een zelfde vriend(in). Blijf steeds op een afstand van minstens 1,5 meter.
 • De voedingswinkels blijven open, maar toegang tot de supermarkten zal op een gecontroleerde manier gebeuren: een maximum aantal klanten dat tegelijkertijd naar binnen mag (maximaal één klant per tien m2, gedurende maximaal 30 minuten). Ga steeds alleen winkelen en bewaar een afstand van minstens 1,5 meter tot anderen.
 • Bibliotheek De Kimpel biedt een afhaaldienst aan.

We vragen om de maatregelen met gezond verstand toe te passen, zodat we de kwetsbare personen en de zorgsector kunnen beschermen. Enkel wanneer we ons hier allemaal samen aan houden, kunnen we het virus overwinnen.

De politie zal toezien op het naleven van deze maatregelen.

Samen tegen corona!

Uiteraard zet ook stad Bilzen zich in voor inwoners die hulp kunnen gebruiken. We lanceren enkele warme initiatieven.

Warme lijn

Behoort u tot een risicogroep voor het coronavirus, woont u in Bilzen en heeft u hulp nodig met dringende boodschappen zoals levensmiddelen of medicatie? Voelt u zich eenzaam of bent u ongerust en heeft u nood aan een babbel? Kent u iemand die wel wat hulp kan gebruiken? Of wilt u misschien zelf de handen uit de mouwen steken?

Contacteer ons dan via de warme lijn op het nummer 089 39 96 20 (elke dag tussen 9 en 21 uur).

Onze diensten staan voor u klaar om:

 • Levensnoodzakelijke boodschappen en medicatie bij uw thuis af te leveren.
 • Een babbeltje te slaan over van alles en nog wat als u daar nood aan heeft.

Vrijwillig hulp aanbieden?

Al heel wat Bilzenaren boden zich aan als vrijwilliger. Wilt u ook iets doen voor uw naasten? Meld u aan via de warme lijn op het nummer 089 39 96 20. 

De vrijwilligersverzekering werd onlangs uitgebreid. Ook individuele burgers kunnen een gratis verzekering afsluiten voor lichamelijke ongevallen, burgerlijke aansprakelijkheid en rechtsbijstand. Aanvragen kunnen ingediend worden via www.vlaanderenvrijwilligt.be.

Coronahelden

Honderden stadsgenoten zetten zich momenteel in voor inwoners, zij het vrijwillig of in het kader van hun job. Hun engagement en solidariteit maken in deze moeilijke periode het verschil. Daarom wil de stad hen bedanken en in de kijker zetten.

Stuur het verhaal van uw ‘coronahelden’ inclusief foto in via marcom@bilzen.be of een privébericht op de Facebookpagina van de stad.

De inzendingen worden gebundeld en regelmatig gepubliceerd op de Facebookpagina en het Instagramaccount bilzenbiesonderboeiend.

Aanbod handels- en horecazaken

Ook in deze moeilijke tijden laten de Bilzerse handels- en horecazaken hun klanten niet in de steek. Als u niet bij hun geraakt, komen zij naar u. Vanop een veilige afstand, maar nog altijd met evenveel passie.

 • Ontdek een overzicht van alle handels- en horecazaken die online verkoop, take-away of thuisbezorging aanbieden via www.visitbilzen.be/kooplokaal
 • Uw handels- of horecazaak ook opnemen? Klik hier om uw aanvraag in te dienen.

Internetconnectie voor kwetsbare gezinnen

Telenet opent haar publieke internetconnecties voor kwetsbare gezinnen, zodat alle leerlingen de kans krijgen om afstandsonderwijs te volgen. Een code voor gratis internettoegang kan aangevraagd worden via het Sociaal Huis op het nummer 0470 34 38 74.

Tips: hoe omgaan met de coronacrisis?

Het opvolgen van de maatregelen om het coronavirus COVID-19 tegen te gaan, is niet altijd gemakkelijk. U kan zich soms eenzaam of bezorgd voelen en dat is normaal in deze omstandigheden. Laten we er samen de moed inhouden met enkele tips om uzelf en uw naasten te beschermen. 

 • Klik hier voor meer tips om uzelf en uw naasten te beschermen. 
 • Praat met mensen die u vertrouwt of contacteer een professionele hulplijn zoals Tele-Onthaal (106) of Awel voor jongeren (102).
 • Ook CAW en JAC staan voor u klaar met antwoorden op al uw welzijnsvragen. Bel gratis naar 0800 13 500 (voor volwassenen vanaf 18 jaar) of naar 011 85 00 05 (voor jongeren tussen 12 en 25 jaar). Meer info: www.caw.be of www.jac.be 
 • Veroorzaakt de coronacrisis spanningen in uw gezin? Weet dat professionele hulpverleners u kunnen bijstaan. Bel of chat gratis en anoniem met hulplijn 1712. Info: www.1712.be

Mondmaskers

Aan alle inwoners die in het bezit zijn van mondmaskers doen we een warme oproep om deze binnen te brengen bij de huisartsenwachtpost in Bilzen (Hospitaalstraat 15). Dit kan op de eerste verdieping, elke dag tussen 9 en 16 uur (behalve in het weekend). Op die manier kunnen we er samen voor zorgen dat onze hulpverleners in veilige omstandigheden kunnen werken.

Ondernemingen en bedrijven

Een antwoord op veelgestelde vragen vindt u via deze links:

Meer info over de hinderpremie bij sluiting:

Nog vragen over economie? Contacteer 0800 120 33

Recente info over het coronavirus is te vinden via FOD Volksgezondheid:

Heeft u bijkomende vragen?

Met vragen over de maatregelen in Bilzen kan u terecht op het nummer 089 39 00 21 of info@bilzen.be.