Overlast wespen en bijen

Achtergrondafbeelding

Wesp of bij of hommel??

In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, zijn wespen nuttige insecten. Ze eten muggen, vliegen en hun larven, het zijn natuurlijke insectenverdelgers. Een nest in een weide, bos of natuurgebied doet niemand kwaad en laat je dus best met rust. Enkel bij overlast of mogelijk gevaar, is een verdelging aangewezen. Uitzondering hierop is de Aziatische hoornaar:
die wordt altijd bestreden omdat deze wespensoort op onze inheemse honingbijen jaagt.

Waaraan kan je een wesp of een Aziatische hoornaar herkennen?

Wesp (algemeen)

Wesp: Aziatische hoornaar

Bij

Hommel

zeer slank

1 tot 2 cm groot

slank

2,5 tot 3 cm groot

slank

mollig

glad en onbehaard

amper behaard

licht behaard

overal sterk behaard

felgeel-zwart gestreept achterlijf

Overwegend zwart:

zwart lijf en zwarte poten met gele uiteinden

oranje-rood gezicht

4e segment onderlijf is geel

(Géén rode poten/vleugels/hoofd, dan is het een Europese hoornaar)

Bruin-zwart gestreept achterlijf

zachtgeel/oranje/wit-zwart gestreept achterlijf

Verdelging bij overlast

Altijd professionele verdelging, contacteer de brandweer!

Vrijhangende, bolvormige nesten, vaak op grotere hoogte (aan bomen, daken)

Beschermde diersoort, ophaling door imker

Beschermde diersoort, nooit verdelging, eventueel ophaling door imker

 

In 2017 was er heel wat commotie over de verschijning van de Aziatische hoornaar in België. Deze wespensoort is groter, maar niet gevaarlijker dan een ‘gewone’ wesp! Alleen in de onmiddellijke buurt van hun nest, zijn ze agressiever. Nesten van Aziatische hoornaars hebben een typerend uiterlijk: ze zijn bol- of druppelvormig en hangen meestal ‘vrij’ op grotere hoogte, bijv. in een boom of aan een dak. Zie je zo’n nest, blijf uit de buurt en geef het door aan de brandweer.

Favoriete plekje

Een wespennest zit meestal veilig verscholen en warm: in de spouwmuur, rolluikkast, op zolder, onder het dak of de grond…

Voorkomen… is beter dan genezen

Wespen zijn dol op zoet. Bij goed weer, vermijd je buiten dus beter een tafel vol zoete hapjes en drankjes. Ook afval trekt wespen aan, zet het zover mogelijk uit de buurt van je terras of tuin. Parfums, deodoranten en doucheproducten met zoete geur kunnen ook wespen lokken. Wespenvallen met lok- of zoetstof op strategische plaatsen in de tuin, kunnen wespen weghouden  van je lievelingsplekje(s) bijv. je terras.

Een wespennest, wat nu?

Zorgt het wespennest voor overlast of mogelijk gevaar, of gaat het om Aziatische hoornaars, contacteer dan Brandweerzone Oost-Limburg. Vraag een wespenverdelging aan via het e-loket, dan ben je het snelste geholpen! Vul het e-formulier in op www.bwol.be/e-loket en verstuur. Je ontvangt onmiddellijk een ontvangstbevestiging in je mailbox. Klik in deze bevestigingsmail op de link en jouw aanvraag komt rechtstreeks in de verdelgingslijst van de brandweer te staan!

Bellen op 089/65 33 33 gaat ook (tijdens de kantooruren), maar bij drukte kan je in een wachtrij terechtkomen. Sowieso duurt het veel langer om je aanvraag telefonisch te noteren en manueel toe te voegen aan de lijst. Dus zowel voor jezelf, als voor de brandweer, is het e-loket de snelste weg! Bovendien blijven zo alle telefoonlijnen vrij voor dringende noodoproepen!

Tip: Lees de 10 meest gestelde vragen over wespenverdelging op www.bwol.be/faq-wespenverdelging

Nuttige info om mee te delen aan de brandweer:

Zijn het zeker wespen of Aziatische hoornaars?

Want bijen en hommels zijn beschermd en komt de brandweer dus niet verdelgen! Imkers komen aan huis om een bijennest (en eventueel ook een hommelnest) mee te nemen.

Waar bevindt het nest zich (precies)?

Omschrijf duidelijk waar je de wespen in-en uitziet vliegen. Als je overdag niet thuis bent, markeer deze plaats dan voor de brandweer. Teken met krijt een pijl, of leg een emmer of borstelsteel richting het nest, zo bespaar je hen het zoekwerk.

De brandweer zal binnen de week het wespennest komen verdelgen: ze spuiten een wit poeder in de ingang van het nest. Giftig voor (alle) insecten, onschadelijk voor mens en huisdier. (Pas) na zo’n 3 dagen is het hele nest uitgeroeid. Wespenverdelging is niet gratis, betaling gebeurt ter plaatse via bancontact. Indien je niet thuis bent, ontvang je hiervoor een factuur. De actuele kostprijs vind je op www.bwol.be/tarieven

Brandweerzone Oost-Limburg
C-mine 50, 3600 Genk
089 65 33 33 - www.bwol.be/e-loket

www.bwol.be/faq-wespenverdelging

In nood, bel 112!

www.facebook.com/brandweerzoneoostlimburg