logo bilzen
Gratis parkeren
Verlekkerd op Bilzen?

Facebook

Landcommanderij Alden Biesen

  • Alden Biesen
  • Alden Biesen
  • Alden Biesen
  • Alden Biesen
  • Alden Biesen

Alden Biesen is één van de grootste kasteeldomeinen in de Euregio en een begrip in het Haspengouwse kastelenlandschap. De geschiedenis van Alden Biesen start in 1220 met de schenking van een kapel met bijbehorende gronden in Biesen aan de Duitse Orde. In de 14de eeuw werd Biesen een balije met als bestuurlijke zetel de landcommanderij Alden Biesen. De ondergeschikte commanderijen bevinden zich in het hertogdom Brabant, het prinsbisdom Luik en het Duitse Rijnland. De commanderijgebouwen verwierven hun huidige uitzicht tussen het midden van de 16de eeuw en het einde van de 18de eeuw. Tijdens de Franse Revolutie kwam Alden Biesen in privébezit. Na de fatale brand in 1971 werden de gebouwen gekocht door de Belgische staat, waarna ze schitterend gerestaureerd werden. Vandaag is Alden Biesen een multifunctioneel cultuurcentrum van de Vlaamse overheid met een internationale werking. Het spreekt tot de verbeelding van de vele congresgangers, toeristen en bezoekers. Alden Biesen is beslist een bezoek waard, al was het alleen maar omdat dit u in andere sferen brengt. Nagenoeg het hele domein buiten, met inbegrip van de kerk en de Engelse tuin, is vrij te bezichtigen.


Bezoek Alden Biesen
Een bezoek start u best in het toeristisch onthaalcentrum. In de waterburcht worden regelmatig tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd. Tijdens die tentoonstellingen zijn ook het authentiek gerestaureerde appartement van de landcommandeur, de bibliotheek en het blauwe salon te bezichtigen. Verder is er de puik onderhouden Franse tuin, in 1991 ontworpen naar de tuin zoals landcommandeur Hendrik van Wassenaar die omstreeks 1700 aangelegd had. En natuurlijk maken de vele evenementen uw bezoek aan Alden Biesen helemaal onvergetelijk.


Kerk Alden Biesen
De eenbeukige kerk van Alden Biesen is een zeldzaam bedehuis van de Duitse Orde. Het barokke hoofdaltaar is in zwart en wit, de kleuren van de ridderorde. Voor het altaar ligt de grote gotische grafsteen van Edmund von Werth, een bisschop van de Duitse Orde die in 1292 in Alden Biesen begraven werd. Op het linkse zijaltaar staat de hooggotische Madonna met Kind, patrones van de Duitse Orde en sinds ca. 1270 hier aanbeden als miraculeus beeld. Tenslotte kunt u er nog een befaamd Van Peteghem-orgel (1788) bekijken en beluisteren.


Openingsuren
Het domein Alden Biesen is het hele jaar door gratis toegankelijk.
De tuinen zijn alle dagen te bezichtigen. Meer info hierover krijgt u in het onthaalcentrum.
Het kasteel is enkel toegankelijk tijdens tentoonstellingen.

Contactpersoon: 
Alden Biesen
Telefoonnummer: 
+32 89 51 93 61
Beoordeling: 
Gemiddeld: 2.9 (27 stemmen )
Openingsuren: 
maandag: 10:00-17:00
dinsdag: 10:00-17:00
woensdag: 10:00-17:00
donderdag: 10:00-17:00
vrijdag: 10:00-17:00
zaterdag: 10:00-17:00
zondag: 10:00-17:00