logo bilzen

Nieuws

Facebook

Seniorenzorg OCMW

Dagverzorgingscentrum (DVC) De Kogge
Een dagverzorgingscentrum is een ondersteunend initiatief in de thuiszorg. Iedereen die zorgbehoevend is en/of nood heeft aan opvang of sociaal contact kan één of meerdere dagen per week terecht in dit centrum. Naast opvang biedt de Kogge ook nog een zinvolle dagbesteding aan, alsook de verzorging en de begeleiding in de activiteiten van het dagelijks leven. Alles gebeurt in een gezellige, huiselijke sfeer. Een DVC biedt ook vervoer aan van en naar het centrum tot bij de senior aan huis. Zo bieden de centra een oplossing voor als de senior thuis wilt blijven wonen, maar er niet elke dag iemand bij langs kan komen voor verzorging of andere ondersteuning.

Serviceflats De Wende en De Waaier
Een serviceflatgebouw bestaat uit individuele wooneenheden (flats) waar senioren zelfstandig wonen en uit een gemeenschappelijke dienstverlening waarop ze facultatief een beroep kunnen doen. Het is dus een tussenwoonvorm waar de bewoner beschermd zelfstandig woont en, indien gewenst, hulp op maat ontvangt. Serviceflats zijn ook uitgerust met een noodoproepsysteem waarbij er hulp gevraagd kan worden in noodsituaties.

Woonzorgcentrum Demerhof
Een woonzorgcentrum is wellicht beter bekend onder de vroegere naam rusthuis. Als in een woonzorgcentrum ook speciale plaatsen zijn voor zwaar zorgbehoevende ouderen, spreken we van een rust- en verzorgingstehuis (RVT). Een woonzorgcentrum biedt permanente opvang en verzorging aan senioren. De bewoner van een woonzorgcentrum heeft een eigen kamer of leefruimte. Daarnaast zijn er in het woonzorgcentrum gemeenschappelijke ruimtes, waar men andere bewoners kan ontmoeten en samen aan activiteiten kan deelnemen. Uiteraard kan de bewoner het woonzorgcentrum in- en uitgaan wanneer hij/zij dat wilt, en familieleden of vrienden kunnen langskomen want de senior is er immers thuis.