Seniorenwerking dicht digitale kloof

Rond deze tijd vindt de digitale week plaats. Digitaal is immers het nieuwe normaal. Uit onderzoek blijkt echter dat één op vijf Belgen hopeloos verloren loopt in de digitale wereld. De Bilzerse Seniorenwerking doet daarom veel inspanningen om de zogeheten digitale kloof te dichten.

Tien jaar geleden pakte de Seniorenwerking uit met de eerste basiscursus computer- en internetgebruik. Jaarlijks vindt een honderdtal 55-plussers de weg naar deze cursus, die opgedeeld is in drie niveaus. Het aanbod werd ondertussen systematisch uitgebouwd, o.m. in samenwerking met Seniorennetplus Digiplus vzw en CVO13.

“Sinds de opening van het Seniorenhuis in 2010 komt er één keer per maand een leerkracht van CVO13 computerhulp aanbieden”, zegt seniorenambtenaar Ronny Sonck. “Omwille van de grote vraag hebben we in 2012 een groep van elf enthousiaste vrijwilligers opgeleid tot computerhelper. Elke vrijdagvoormiddag zijn ze present om senioren computerhelp te bieden, vandaar de teamnaam SenCo.”

Met de komst van lokaal dienstencentrum De Wijzer in 2016 kreeg de Seniorenwerking er een eigen computerlokaal bij. Hier worden cursussen gegeven en kunnen 55-plussers elke maandag- en donderdagnamiddag terecht tijdens het vrij computermoment. Nieuw vanaf dit seizoen is dat de SenCo-vrijwilligers korte maar krachtige doe-lessen geven aan leeftijdsgenoten. Onderwerpen zijn teksten opmaken, foto’s overzetten, online stamboomgegevens opzoeken, routes uitstippelen enz. De doe-lessen blijken een groot succes, zo goed als alle workshops zijn volzet.

Ronny Sonck: “In de toekomst willen we ook de senioren in de deelgemeenten bereiken en er op geregelde tijdstippen computerhulp aanbieden, in samenwerking met de lokale verenigingen. Onder het motto ‘u vraagt, wij organiseren’ willen we zoveel mogelijk senioren aanspreken.”

Contactinformatie