Ontruiming en opwaardering begraafplaats Bilzen

Achtergrondafbeelding

Als u recent nog een bezoek bracht aan de begraafplaats van Bilzen, dan heeft u zeker gezien dat er heel wat graven werden aangeplakt om te ontruimen. Er wordt binnen de huidige grenzen van de begraafplaats gezocht naar mogelijkheden om de beschikbare ruimte zo goed mogelijk te benutten en om de begraafplaats op te waarderen.

Hoe gaan we dit doen?

Het stadsbestuur zal hiervoor het oudste gedeelte van de begraafplaats in Bilzen, achteraan tussen de as van de hoofdtoegang en de spoorlijn, waarvoor er nooit een concessie werd verleend, ontruimen. De gewaarborgde grafrust bij deze graven in volle grond is volgens het huidige reglement 15 jaar.

De ontruiming biedt mogelijkheden om de begraafplaats op te waarderen tot een echt park, een oase van rust. Er komt aandacht voor een onderhoudsvriendelijke vergroening met zitbanken en de locatie zal beter toegankelijk zijn.

Als nabestaande krijgt u – mits een ontgraving - de kans om een concessie aan te vragen. Deze bevindt zich op een andere plaats op de begraafplaats. U krijgt ruim een jaar de tijd om hierover na te denken. Een concessie aanvragen kan immers tot 10 juli 2021. Daarna wordt het hele vak gemeenschappelijk ontruimd.

 

U wil een concessie.

Laat ons tijdig weten dat u een concessie wenst. Wij zorgen na betaling voor de ontgraving.

Kostprijs voor de ontgraving en een concessie van 25 jaar:

  • ontgraving door externe firma: 623,15 euro/persoon
  • retributie op ontgraven: 125 euro/persoon
  • concessie in volle grond 500 euro, in grafkelder 1.150 euro, in urnenkelder 475 euro of in columbarium 100 euro.

U neemt geen concessie

U hebt één jaar de tijd om alle persoonlijke spullen van het graf te verwijderen. De gemeente wordt na 10 juli 2021 eigenaar van het graf en laat het ontruimen. De stoffelijke resten van deze graven krijgen een gezamenlijke plek op de begraafplaats. Er wordt bovendien een gemeenschappelijke gedenkzuil voorzien, met daarop alle namen van de betrokken overledenen. Hier zijn geen kosten aan verbonden voor de nabestaanden.

 

Waarom word ik niet persoonlijk gecontacteerd?

Het is praktisch onmogelijk om alle betrokken families op te sporen en de juiste contactgegevens te vinden. Daarom communiceert het stadsbestuur op de begraafplaats zelf en via de gemeentelijke website.

 

Waar kan ik terecht voor informatie?

Indien u nog vragen heeft kan u tijdens de openingsuren terecht bij de dienst Burgerzaken of telefonisch via 089 51 92 20. Zij zullen u met raad en daad bijstaan en antwoorden op alle mogelijke vragen.

Meebrengen

- Aanvraagformulier ontgraven