logo bilzen

Agenda

26-10 tot 31-12 - Bilzen Mysteries -...
2-01 tot 31-12 - Streekproductenwin...
6-02 tot 4-12 - Orca Bilzen volwas...

Facebook


Onderzoek kunstgrasvelden Het Belang van Limburg: terrein Bilzen heeft beste meetresultaat

Het Belang van Limburg publiceert morgen de resultaten van een studie over rubbergranulaat in kunstgrasvelden. Het terrein van voetbalclub Bilzerse-Waltwilder VV heeft het beste resultaat van alle onderzochte velden. Er is dus geen enkele reden tot bezorgdheid.

De krant gaf de opdracht aan de universiteit van Hasselt om het schadelijke karakter van de rubberkorrels voor de gezondheid – uitgedrukt in PAK’s per kilogram – te onderzoeken.

In Bilzen werd het kunstgrasveld van voetbalclub Bilzerse-Waltwilder VV onder de loep genomen. De redactie van Het Belang van Limburg bevestigde intussen dat het terrein aan de Zeepstraat het beste meetresultaat van alle onderzochte velden kon voorleggen. Er werd hier 10,2 mg PAK’s per kilogram gemeten. Een erg lage waarde die volgens de bestaande Europese normen overeenkomt met 1/5de van de toegestane maximumwaarde.

Burgemeester Frieda Brepoels: “Er is dus geen enkele reden tot bezorgdheid. Zowel sporters als de mensen die de velden onderhouden hebben weinig te vrezen. Dat blijkt uit dit onderzoek en uit studies van het Agentschap Zorg en Gezondheid en het Europees Agentschap voor chemische stoffen.”

Kurk
Voor de kunstgrasvelden in Schoonbeek en Mopertingen stelt zich sowieso geen probleem. Die zijn ingestrooid met kurkkorrels. Schepen van sport Guy Swennen: “Dat gaan we binnenkort trouwens ook doen op het terrein van Bilzerse-Waltwilder. Niet omwille van dit onderzoek, wél omdat het veld na 11 jaar versleten is. De aanbesteding was al voorbereid.”

Frieda Brepoels: “Ik begrijp dat sporters en ouders zich zorgen maken. Maar dat is absoluut niet nodig. Bovendien is de blootstelling aan rubberkorrels heel klein als je je na het sporten goed wast. Dat geldt niet alleen voor kunstgras maar voor eender welke ondergrond.”     

Datum: 
10/03/2017
Thema: 
Leven