logo bilzen

Agenda

26-10 tot 31-12 - Bilzen Mysteries -...
2-01 tot 31-12 - Streekproductenwin...
6-02 tot 4-12 - Orca Bilzen volwas...

Facebook


Nieuw hoofdstuk voor Bilzerse boekenmarkt

Eind deze maand lanceert bibliotheek De Kimpel een nieuw seizoen van de populaire boekenmarkt. Met gemiddeld 75 kramen en 1.500 bezoekers per keer is het initiatief op enkele jaren tijd uitgegroeid tot een vaste waarde in het vrijetijdsaanbod van de stad. Onder de fans bevinden zich niet alleen verstokte bibliofielen maar ook tientallen gezinnen, die een tochtje langs de standen op de Markt als een perfecte zondagse uitstap beschouwen.

We treffen diensthoofd Jannie Nijssen bij het selecteren van literatuur die de bib zal aanbieden op de boekenmarkt van 30 april: “Een plezante nieuwigheid is ‘blind date met een boek’. Geïnteresseerden kunnen aan onze kraam een ingepakt boek kopen met een cryptische omschrijving voor de weggeefprijs van 0,50 euro. Als ik de werken in kwestie overloop, zitten daar heel leuke verrassingen tussen.”

Gevraagd naar het geheim achter het succes antwoordt Nijssen: “Het geheel klopt. Er is het ruime aanbod op het pittoreske marktplein. De centrale locatie is vlot bereikbaar. Nagenieten kan op een terrasje in de onmiddellijke omgeving. De randanimatie zorgt voor extra uitstraling, waardoor we een loutere boekenverkoop overstijgen.”

Bovendien wordt de boekenmarkt dit jaar gekoppeld aan een reeks nevenactiviteiten, kwestie het publiek nog meer verscheidenheid te bieden. De editie van april valt samen met de Dag van het Park, in juni is er de combinatie met Autoshow en voorts blijft de Boekenmarkt XL in juli een absolute aanrader. Jannie Nijssen: “De bijkomende muziek-, straat- en kinderanimatie brengt samen met de circa 100 kramen telkens een 3.000-tal bezoekers op de been.”

Liefhebbers van stripverhalen passeerden zeker al eens langs de stand van Chris Menten. Hij nam intussen meer dan tien keer deel aan de boekenmarkt: “Het is altijd weer een sympathieke bedoening, mede dankzij de vlotte organisatie en prima ligging. Waar andere boekenmarkten één keer per jaar plaatsvinden is dat in Bilzen zes maanden achter elkaar. Die continuïteit is zowel interessant voor de bezoekers als de standhouders.”

Anton van der Beek probeert de boekenmarkt elke maand te bezoeken: “Ik geniet van de ongedwongen sfeer en het enorme aanbod. Meestal stoot ik al kuierend op bruikbaar materiaal voor mijn lessen, een roman of een speciale uitgave, die ik al lang zocht maar elders net iets te duur was. Ook de stand van de bibliotheek is erg aantrekkelijk omwille van de lage prijzen. De animatie maakt het plaatje compleet voor de rest van de familie, zeker tijdens de Boekenmarkt XL. De relaxte muziek van de huisgitarist is voor mij persoonlijk een echte meerwaarde.”

Voor wie er nog aan twijfelt: die huisgitarist is niemand minder dan creatieve duizendpoot Stijn Moekaars, tevens voorzitter van de adviescommissie bibliotheek. “Op vraag van de bib zorg ik met veel plezier voor de muzikale omlijsting van de boekenmarkt. Tweedehands-boeken-voorlezer lijkt me ook wel wat. Ik vind het mooi dat het publiek zo divers is. Zelf snuffel ik regelmatig tussen de poëziebundels en kinderboeken. Met als gevolg dat mijn kast vervaarlijk begint uit te puilen. Misschien is het daarom geen slecht idee om ook occasierekken aan te bieden op de boekenmarkt!”

Praktisch
De Bilzerse boekenmarkt vindt van april tot en met september elke laatste zondag van de maand plaats op de Markt in Bilzen. Ze start om 13 uur en eindigt om 18 uur. De eerstvolgende edities staan gepland op 30 april, 28 mei en 25 juni.

Info: Bibliotheek De Kimpel – 089 51 95 06 – bibliotheek@bilzen.be

Datum: 
24/03/2017
Thema: 
Leven, Bezoeken