logo bilzen

Agenda

26-10 tot 31-12 - Bilzen Mysteries -...
2-01 tot 31-12 - Streekproductenwin...
6-02 tot 4-12 - Orca Bilzen volwas...

Facebook


Life+ Pays Mosan: start van tweede terreinwerken

Sinds 2014 werken de nv De Vlaamse Waterweg en het Agentschap voor Natuur en Bos samen aan het herstel van een corridor van zeldzame kalkgraslanden en matig voedselrijke graslanden langs de bermen van het Albertkanaal. Dit herstel wordt in het door Europa goedgekeurde Life+ project Pays Mosan (LIFE13 NAT/BE/001067) gerealiseerd. De eerste terreinwerken worden volgende week afgerond. Nu wordt er de laatste hand gelegd aan de 10 nachtweides voor schapen bovenaan de bermen van het Albertkanaal. Het is de bedoeling dat de schapen overdag op de bermen grazen, en ’s nachts hun mest deponeren in de nachtweides. Zo zorgen ze voor verschraling van de bodem en meer biodiversiteit.

Op 18 april start er een tweede werf op de kanaaloevers. Er zal dan een eerste deel van de houtige opslag op de hellende bermen verwijderd worden. Dit werk zal 80 werkdagen duren. De werf begint onder de hoogspanningsleiding aan de brug van Eigenbilzen, waarna er zuidwaarts wordt gewerkt in de richting van de brug van Veldwezelt. In de volgende winter zal het tweede deel van de houtige opslag worden verwijderd. Met een rups- en bandenkraan zal de houtige opslag geknipt en geklepeld worden vanop het tussenbordes van de helling en vanop het jaagpad.

Nadat de opslag verwijderd is, kunnen de terreinen begraasd worden door schapen. Doordat de bodem zal verschralen kunnen de droge kalkgraslanden en matig voedselrijke graslanden zich herstellen. Een mooie afwisseling van bloemrijke, insectenrijke graslanden en struweel zorgt voor een halfopen landschap dat tal van  dieren ten goede komt.

Wie meer wil weten over de uitgevoerde werken en de langs het kanaal levende planten en dieren is van harte welkom op onze fietstocht tijdens de Natura 2000 dag op zondag 21 mei. De fietstocht start om 14.00 uur aan De brug van Vroenhoven, Maastrichtersteenweg 212, 3770 Riemst. Het einde is voorzien rond 16.30 uur. Vergeet wel niet uw eigen fiets mee te brengen.

 

 

Datum: 
19/04/2017
Thema: 
Leven