logo bilzen

Agenda

26-10 tot 31-12 - Bilzen Mysteries -...
2-01 tot 31-12 - Streekproductenwin...
6-02 tot 4-12 - Orca Bilzen volwas...

Facebook


Bilzerse jongeren kijken uit naar eigen jeugdcentrum

Maandag 27 februari groeide uit tot een historische dag voor alle jongeren in Bilzen. Na meer dan 2,5 decennia wachten gingen de bouwwerken aan het jeugdcentrum op vrijetijdssite De Kimpel eindelijk van start. Bedoeling is dat het supermoderne pand begin 2018 de eerste bezoekers ontvangt. Dertien sprak met enkele leden van de speciaal in het leven geroepen werkgroep om te polsen naar hun verwachtingen.

Ashley Fripont, al vijf jaar lid van het dagelijks bestuur van de Jeugdraad, werd recent verkozen tot voorzitster. Jonas Godelaine is op zijn beurt voorzitter van jeugdhuis Plan B in Munsterbilzen. Allebei maken ze samen met andere vrijwilligers deel uit van de werkgroep Jeugdcentrum, die samen met de Bilzerse Jeugdraad de plannen voor het centrum mee vorm gaf.

Hoe voelt het nu de bouwwerken definitief gestart zijn?
Ashley: “We hebben intens naar dit moment uitgekeken. De werkgroep bestaat al van eind 2014. Dat bewijst dat er een lange voorbereiding aan vooraf ging. Ik vind het een prima idee dat iedereen de werken van dichtbij kan volgen via de webcam op www.jeugdcentrumbilzen.be.”

Hoe raakte u betrokken bij de werkgroep?
Jonas: “Circa tien jaar geleden maakte ik van dichtbij een vergelijkbaar project mee, nl. de realisatie van de Chirodroom in Munsterbilzen. Zoals u weet is dat de thuisbasis van de plaatselijke Chiro en ligt ook jeugdhuis Plan B daar. Toen de Jeugddienst mij uitnodigde voor de werkgroep heb ik dan ook meteen toegehapt.”

Welke voorstellen deed u zoal?
Ashley: “Voor de Jeugdraad zijn een repetitieruimte en een polyvalente zaal prioritair. Deze zaal kan niet alleen dienen voor fuiven en dergelijke maar ook voor de initiatieven in het kader van de Grabbelpas.”
Jonas: “Ik ben vertrokken vanuit mijn ervaringen met het organiseren van activiteiten en het beheer van een gelijkaardig gebouw. Concreet spreken we bv. over de inrichting van de inkomhal en het sanitaire gedeelte, technische aspecten, zoals takelpunten in het plafond enz.”

Waarom is een Bilzers jeugdcentrum nodig?
Ashley: “Simpel: de lokale jeugd heeft een centrale locatie nodig waar ze in alle comfort kunnen samenkomen. Bovendien is er duidelijk behoefte aan een goed uitgebouwde ruimte om volwaardige initiatieven op touw te zetten.”
Jonas: “Jeugdverenigingen die iets willen organiseren vallen nu vaak noodgedwongen terug op verouderde infrastructuur tegen hoge prijzen. In dat opzicht biedt het jongerencentrum veel meer en tegelijk betaalbare kwaliteit.”

Naar welke onderdelen van het jeugdcentrum kijkt u uit?
Ashley: “Ik ben benieuwd naar het gebouw op zich. Samen met de coole inrichting zal het ongetwijfeld voor een wauw-effect zorgen.”
Jonas: “Ik verheug me in eerste instantie op de multi-inzetbaarheid van de ruimtes.”

Hoe reageren jullie leeftijdsgenoten op de start van de werken?”
Ashley: “Zeer positief! Ze volgen de vorderingen van dichtbij. Er gaat geen algemene vergadering van de Jeugdraad voorbij zonder dat het jeugdcentrum ter sprake komt (lacht).”
Jonas: “De Bilzerse jongeren zijn al jaren vragende partij dus is het vanzelfsprekend dat de bouwwerken niks dan opgetogen reacties losmaken.“

Info: Jeugddienst – 089 51 95 44 – jeugddienst@bilzen.bewww.jeugdcentrumbilzen.be – Facebook: Jeugdcentrumbilzen

Datum: 
24/03/2017
Thema: 
Leven