logo bilzen

Agenda

26-10 tot 31-12 - Bilzen Mysteries -...
2-01 tot 31-12 - Streekproductenwin...
6-02 tot 4-12 - Orca Bilzen volwas...

Facebook


Bilzen zet religieus erfgoed in de kijker

2017 is een speciaal jaar voor de stichting Open Kerken. Tijdens het weekend van 3 en 4 juni vindt de tiende editie plaats van de Open Kerkendagen. Ook in Bilzen doen verschillende gebedshuizen mee en vergasten de bezoekers op o.m. rondleidingen, tentoonstellingen en muziek. Deze keer is er een glansrol weggelegd voor de kapel van Onze-Lieve-Vrouw Geboorte in Eik. Ze vormt namelijk het onderwerp van ‘Ons kapelleke’, het nieuwe boek van auteur Jonas Slegers en uitgegeven door heemkring Landrada.

Het verhaal wil dat een koehoeder enkele eeuwen geleden een Onze-Lieve-Vrouwebeeldje in de Munsterbeek zag drijven. Hij hing het in een boom op de plaats waar vandaag de kapel staat aan de Hoefsmidstraat. De toenmalige pastoor vond dat het beeldje beter in de kerk stond en nam het mee. Maar de volgende dag hing het wonderbaarlijk opnieuw in de boom. Daarop liet ene Lunskens er volgens de legende een kapel optrekken.

Leerkracht geschiedenis en kunstgeschiedenis Jonas Slegers (r.) groeide op in Heesveld, op een boogscheut van de kapel: “Tijdens 18-jarigen-vieringen in de buurt verzamelden we steevast aan de kapel. Mijn grootvader hielp nog tijdens de renovatie van het gebouw in de jaren negentig en mijn grootmoeder ging er regelmatig kuisen. Toen ik aan het boek begon dacht ik dat 40 pagina’s wel zouden volstaan maar tijdens mijn onderzoek stootte ik op zoveel fascinerende feiten dat ik uiteindelijk aan circa 120 bladzijden zit.”  

Niet alleen de geschiedenis en de architectuur van de kapel komen aan bod. De auteur geeft ook een gedetailleerde beschrijving van hoe het interieur er ooit uitzag en licht daarnaast de plaatselijke gebruiken en rituelen doorheen de jaren toe.

Jonas Slegers: “De kapel speelde een belangrijke rol omwille van haar ligging, nagenoeg pal tussen Bilzen en Munsterbilzen. Voor de inwoners van Eik was het niet vanzelfsprekend om te voet naar de kerken daar te trekken. Daarom was het goed dat ze over hun eigen gebedshuis konden beschikken. Het gebouw zelf valt ook op omdat het groter is dan de doorsnee kapel en kleiner dan een kerk.”

Jean-Marie Withofs (l.) van de kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopneming in Munsterbilzen hielp de inventaris samen te stellen: “Voor oudere inwoners van Eik is dit boek erg belangrijk omdat alle info over hun kapel nu eindelijk gecentraliseerd is. Tegelijk nodigt het jongeren uit het erfgoed in hun omgeving te ontdekken. In dat opzicht zijn we blij dat het boek foto’s bevat van alle objecten die in de loop van de tijd uit de kapel verdwenen.”

Geïnteresseerden kunnen de officiële voorstelling van ‘Ons kapelleke’ op zaterdag 3 juni om 20 uur in bibliotheek De Kimpel gratis bijwonen. Wie het boek vooraf bestelt, betaalt 8 euro. Vanaf 1 juni is dat 10 euro. De nieuwe uitgave van Landrada zal op zondag 4 juni ook verkrijgbaar zijn in de kerk in Munsterbilzen en – uiteraard – aan de kapel van Onze-Lieve-Vrouw Geboorte in Eik. De stedelijke shuttle pendelt die namiddag tussen beide locaties.

Info: 0472 92 36 80 – nas_sgs@hotmail.comwww.landrada.bewww.openkerken.be

Datum: 
28/04/2017
Thema: 
Leven