logo bilzen

Agenda

26-10 tot 31-12 - Bilzen Mysteries -...
2-01 tot 31-12 - Streekproductenwin...
6-02 tot 4-12 - Orca Bilzen volwas...

Facebook


Bilzen pakt uit met nieuw stadsfestival voor kinderen

Op zondag 13 augustus is Bilzen volledig van de kinderen. Een nacht en een dag lang. Tijdens een door kinderen georganiseerd persmoment stelde het stadsbestuur donderdag een gloednieuw evenement voor: Kinderstadsfestival Tureluurs. De guitige monstertjes in het logo verklappen het al: dit wordt een knotsgekke dag op maat van de kleinsten. Een dag vol beleving en avontuur waarin zintuigen geprikkeld worden – zonder digitale invloeden! – en alles en iedereen een beetje prettig gestoord lijkt. Met het kleurrijke initiatief wil het stadsbestuur de allerkleinsten opnieuw ruimte geven om volledig kind te zijn. Maar wie goed kijkt, ziet nog meer doordachtheid. Tureluurs moet het gezinsvriendelijk beleid van de stad een gezicht geven.

Het Bilzerse stadsbestuur zet al jaren in op het gezin. Verspreid over de gemeente rijzen nieuwe verkavelingen uit de grond, in elke dorpskern werd werk gemaakt van goed uitgebouwde speelterreinen en –pleintjes, de schoolomgevingen worden steeds veiliger en nog maar een paar weken geleden werd de eerste spade voor de bouw van het nieuwe jeugdcentrum in de grond gestoken. Met De Kimpel als centrale uitvalsbasis organiseren de verschillende vrijetijdsdiensten al jarenlang heel diverse en kwalitatieve initiatieven voor jongeren van alle leeftijden. “Maar een écht groot kinderevenement ontbrak nog”, stelt schepen van evenementen en jeugd Griet Mebis. “Bilzen is wijd en zijd bekend als een stad waar vanalles te beleven valt. Zowel in de stad als in de dorpskernen. Alleen al Alden Biesen trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers met een brede waaier aan initiatieven in en rond de Landcommanderij. Bij de evaluatie van de events in 2016 kwamen we echter tot de conclusie dat één specifieke doelgroep nog te weinig aan bod komt. Misschien wel de belangrijkste: kinderen. Met Kinderstadsfestival Tureluurs vullen we die laatste leemte in op onze rijkgevulde evenementenkalender.”

Kinderen ruimte geven…
… om kind te zijn. Dát is de hoofdmissie van Tureluurs. Burgemeester Frieda Brepoels: “Ik klink wellicht oud als ik zeg dat we daar vroeger veel meer tijd en ruimte voor kregen. We waren nog niet op school of we hadden onderweg al wel een manier gevonden om samen te spelen of kattenkwaad uit te steken. Nu deinen kinderen vaak mee op het ritme van de grote mensen. Noodgedwongen. Ouders die allebei buitenshuis werken hebben het druk. Kinderen brengen veel tijd door in de opvang of bij grootouders. Televisie zorgt voor afleiding. En kleine vingertjes zijn steeds sneller vertrouwd met tablets en smartphones. Zoveel externe prikkels maar wellicht niet altijd de juiste. Met Tureluurs willen we daar minstens voor één dag verandering in brengen. Dit gloednieuwe stadsfestival laat kinderen van 3 tot 12 jaar toe om van Bilzen een eigen wereld te maken. Hún wereld met hún dromen, kleuren, geuren en beelden. Een wereld vol beleving en avontuur waarin zintuigen geprikkeld worden als nooit tevoren. Een plek waar de volwassen regels even niet van tel zijn en de bijhorende stress vakkundig naar de prullenbak wordt verwezen. Tureluurs is een dag op maat van de kleinsten. Zij bepalen het tempo! Zij nemen het initiatief en nemen ouders, grootouders, familie en vrienden bij de hand. Om mee te stappen in hun wondere wereld en samen op een onvergetelijke ontdekkingsreis te gaan. Naar Bilzen. Vierentwintig uur lang het prettigste oord. Een oord waar alles een hoek af lijkt te hebben en iedereen een roze bril op zijn snuit draagt.”

Elk kind telt
Het is duidelijk: dit is geen dertiende in een dozijn van kinderevents. Geen clowns, geen signeer- of knuffelsessies met populaire animatiefiguren en geen reflecterende kermisattracties. Griet Mebis: “Tureluurs is een écht festival voor kinderen met de nadruk op kwaliteit en authenticiteit. Er is ruimte voor avontuur, muziek, (straat)theater en creativiteit. Bij dat laatste speelt ook de stedelijke academie Kunstkoepel trouwens een belangrijke rol. Muzikaal lossen we graag al een paar klinkende namen in hun vakgebied: Kapitein Winokkio en de Piepkes; zij delen hun jonge publiek met heel wat lokale performers. Met een breed aanbod willen we alle kinderen in Limburg en zelfs daarbuiten aanspreken: zij die houden van avontuur en actie, maar ook zij die houden van bijvoorbeeld toneel, tekenen of zingen. Ieder kind tussen 3 en 12 jaar zal zijn gading vinden. De monstertjes in het logo van Tureluurs staan daar trouwens symbool voor. Ze hebben allemaal een eigen karaktertrek en/of talent waardoor de kinderen zich straks kunnen vereenzelvigen met één van hen. De monsters werden de afgelopen dagen al in de vorm van stickertjes verdeeld aan alle lagere scholen in Bilzen. Dat is de voorbode van een heel traject dat we met het onderwijs willen opzetten in aanloop naar de dag zelf. Er komt ook een kinderburgemeester en een kindereditie van stadsmagazine Dertien. Tureluurs zal zichtbaar tot leven komen!”

Samen
Decor voor al dat jong geweld is het centrum van de stad met de Markt als kloppend hart. Maar ook stadspleinen en –parken zijn op 13 augustus kinderterrein! Wat dacht u van een kleurrijk podium in Park Petry waar u – al picknickend – van muziek kan genieten. Of een megaglijbaan op de steile flank van de Borreberg om daarna even op adem te komen bij een interactieve portie straattheater aan de oevers van  de Demer. Her en der nodigen workshops uit tot het ontdekken of verder uitbouwen van talenten. In het Park Haffmans kunnen avonturiers de avond voordien al hun tenten opslaan om te kamperen rond een groot kampvuur. Wie met al zijn vriendjes wil komen, kan zelfs een grote tipi huren. Op kamp in de stad! En de ouders? Die doen gewoon mee. Schepen van citymarketing en onderwijs Bruno Steegen: “Het zal moeilijk zijn voor de grote mensen om de touwtjes los te laten. Maar we vinden het wel belangrijk dat ouders en zeker ook grootouders mee opgaan in het enthousiasme van de kinderen. Tureluurs is geen ‘springkastelenevenement’ waarbij mensen vanop veilige afstand – meestal een zonnig terras – in een ooghoek kunnen zien dat zoon- of dochterlief zich rot amuseert. Neen, dit is een festival voor kinderen én hun (groot)ouders. Samen naar Bilzen gaan, samen een onvergetelijke dag beleven en zich samen rot amuseren.”    

Marktrock
Het weekend het kortst bij Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart wordt in Bilzen al meer dan 30 jaar lang geassocieerd met muziek. Na ruim een kwarteeuw werd Terras Bilzen in 2013 opgevolgd door Marktrock Bilzen. Op dat moment het kleine broertje van Marktrock Leuven. Maar dat muziekevenement verdwijnt met de komst van Tureluurs van de kalender. Griet Mebis: “We trekken nu resoluut de kaart van het gezin. Daardoor moeten we ook keuzes durven maken. In dit geval ten koste van Marktrock. Muziek blijft echter een rode draad doorheen onze evenementenkalender. Lokale initiatieven zoals Pempkes Beatz en FloorFiller – die de stad niet organiseert maar wel ondersteunt – worden steeds groter en bekender bij het publiek. Met Bilzen Feest, naar aanleiding van de Vlaamse feestdag, hebben we in het stadscentrum al een uiterst populaire muziekformule te pakken. Dat initiatief zal dit jaar bovendien verder groeien met heel wat sterke namen op de affiche. Door het wegvallen van Leuven en de komst van betalende edities in andere provincies, paste Marktrock steeds minder in het Bilzerse plaatje. Vandaar de beslissing om het na vier succesvolle edities van Marktrock Bilzen deze zomer over een andere boeg te gooien. Tureluurs wordt top!”

Datum: 
17/03/2017
Thema: 
Leven, Bezoeken