logo bilzen

Agenda

26-10 tot 31-12 - Bilzen Mysteries -...
2-01 tot 31-12 - Streekproductenwin...
6-02 tot 4-12 - Orca Bilzen volwas...

Facebook


Bilzen bant pesticiden

Op 1 januari 2015 trad het pesticidendecreet in werking. Sindsdien moeten openbare besturen maar net zo goed scholen, sportclubs, zorginstellingen en kinderdagverblijven hun terreinen onderhouden zonder daarbij chemische verdelgingsmiddelen te gebruiken.

Een logische beslissing, vindt milieudeskundige Joeri Philtjens: “Pesticiden vormen een bedreiging voor het milieu, de waterkwaliteit en duurzame waterreserves. Kwetsbare groepen zoals kinderen, senioren en mensen met gezondheidsproblemen lopen extra gevaar. Daarom roept de stad haar inwoners op om zelf ook zo weinig mogelijk chemische producten te hanteren. Een pesticidenvrij beheer is perfect mogelijk via een goede planning en regelmatig onderhoud.”

Hoe zit het met de plicht van burgers om de stoep voor hun woning proper te houden? Joeri Philtjens: “Gebruik geen bleekwater of andere chemische middelen maar borstel het voetpad regelmatig. Als er toch planten uitschieten, trekt u deze best uit met de wortel of elimineer ze met een onkruidverbrander. Hetzelfde geldt voor het terras, de oprit of bodembedekking van kiezelsteentjes.”

Ook in de strijd tegen ongewenste dieren en planten zijn er alternatieven voorhanden. Laat kruidgroei in een deel van de tuin zijn gang gaan. Dat trekt bijen en andere nuttige insecten aan, die afrekenen met bladluizen en slakken. Plant de juiste plant op de juiste plaats. Hou daarbij rekening met het vereiste zonlicht of de nodige schaduw. Werk met bodembedekkers in plaats van alles te verharden.

“Wie geen chemische middelen gebruikt, helpt mee aan een gezonder leefmilieu in Bilzen en daar heeft ieder van ons baat bij. Overtreders die toch nog pesticiden in de berm gebruiken riskeren bovendien een fikse GAS-boete”, besluit Joeri Philtjens.

Info: Milieudienst – 0800 25 003 – milieudienst@bilzen.be

Datum: 
24/02/2017
Thema: 
Leven