logo bilzen

Nieuws

Facebook

E-loket items

Muziek, Taal, Sport, Kunst en Wereld

Wie de nieuwe bibliotheek reeds bezocht, heeft het wel gemerkt. Als in een Engelse tuin val je van de ene ontdekking in de andere. Verspreid over de bibliotheek vind je verschillende ruimtes die elk aan één specifiek thema gewijd zijn:  

Muziek
Bilzen heeft wat met muziek, en dat merk je meteen wanneer je de bibliotheek binnen wandelt: Aan de muur prijkt een foto van de Jazz Bilzen Awards 2013; Je vindt er onze uitgebreide collectie muziekcd’s, -dvd’s en -boeken; Via één van de vier luisterpunten kan je dankzij muziekweb zo’n 6.000.000 tracks beluisteren; En voor hen bij wie het kriebelt om zelf muziek te maken, kunnen zich uitleven aan onze digitale piano.

Taal
Als er één plaats in het Nederlandse taalgebied aanspraak kan maken op de titel “bakermat van de Nederlandse taal”, dan is dat zonder meer Bilzen. En dat zet de bibliotheek graag in de kijker. In de mediaruimte taal vind je daarom alles wat met taal te maken heeft: poëzie, toneel, woordenboeken, taalcursussen, … Bovendien vind je er het taalmuseum dat ter gelegenheid van de bouw van een nieuwe digitale bibliotheek, volledig gedigitaliseerd werd. Via een interactieve tafel kom je er alles te weten over het ontstaan van het merkwaardige vers “Tesi Samanunga was edele unde scona”.

Sport, Spel & Zen
De Kimpel krijgt dagelijks zo’n 1.000 sporters over de vloer. Speciaal voor hen creëerde de bibliotheek een ruimte om voor of na het sporten tot rust te kunnen komen. Een gezond lichaam is immers niets zonder een gezonde geest.  In deze mediaruimte vind je alles over lichaam en geest, over sport en meditatie, …

Kunst
In Bilzen vind je heel wat verborgen talent. En dat geldt ook wat betreft kunst. Naast onze collectie kunstboeken en –dvd’s vind je in de mediaruimte kunst binnenkort de Kunstuitleen. Lokale kunstenaars stellen hun kunstwerken ter beschikking om maximum 9 maanden lang bij jou aan de muur te hangen. Op die manier willen we lokale kunstenaars een podium bieden om hun werken voor te stellen aan een breder publiek.

Zelf kunstenaar en interesse om mee te werken? Neem dan contact op met de bibliotheek.

Wereld
De wereld ontdekken kan je voortaan vanuit de bibliotheek. Via een interactieve kaart krijg je er de mogelijkheid om niet alleen informatie van eigen bodem, maar van over de hele wereld te ontdekken. Daarnaast vind je er al onze reisboeken, -gidsen, -kaarten en –dvd’s.  Maakte je onlangs de reis van je leven? Heb je nog nooit zo van een diner genoten als toen in dat ene restaurant? Deel al je tips op onze Facebookpagina of via Twitter met de hashtag #bibbilzen en misschien komen jou tips terecht op onze tafel.