Kunst in het dorp gaat verder

8
sep
2018

Het participatieve cultuurproject Kunst in het dorp, dat eind 2015 het licht zag, is klaar. 16 kunstwerken in de verschillende Bilzerse woonkernen zijn het mooie resultaat van een gedreven samenwerking tussen de Cultuurdienst, geëngageerde buurtbewoners en de ontwerpers. Als afsluiter wordt op zaterdag 8 september de groepsexpo EXPO16 geopend met werken van alle 16 kunstenaars. Tegelijk worden ook twee fietsroutes gelanceerd die onderweg de locaties van de werken aandoen en een brochure die alle info over het initiatief bundelt. Een slot en tegelijk een start van een creatief project dat veel mensen wist te verbinden en dat op deze manier ook in de toekomst zal blijven doen.

Kunst in het dorp symboliseert de eigenheid en verbondenheid van de Bilzerse woonkernen. Guy Swennen, schepen van cultuur: “Het zijn kunstwerken van, voor en door Bilzenaren. Van in het begin werden de bewoners betrokken en hadden ze inbreng in de verschillende fases van het proces, gaande van de keuze van het thema van het werk tot de organisatie van de inhuldiging. Elk op hun eigen manier maar met evenveel enthousiasme en fierheid. Kunst in het dorp heeft bijgedragen aan de versterking van het sociaal weefsel en de gemeenschapsvorming. We willen nu zoveel mogelijk mensen laten genieten van de werken. Ze zijn een blijvend resultaat van een geslaagd project.” 

EXPO16

Het sluitstuk van dit succesverhaal wordt de groepsexpo EXPO16, die alle kunstenaars van Kihd verenigt. In EXPOkimpel, de bibliotheek en de foyer van het cultuurcentrum kunnen bezoekers vanaf 8 september kennismaken met de eigenzinnige ontwerpen van Hugo Duchateau, Willo Gonnissen, Caroline Coolen, Marc Janssens, Petrus Vanlessen, Mo Ramakers, Willy Peeters, Jan Cox, Bart Vankrunkelsven, Wilfried De Cock, Paul Koenen, Bart Derison, Patrick Meylaerts, Paula Strauven, Dany Tulkens en Hans Lemmen. De expo toont andere ontwerpen dan de kunstwerken van Kunst in het dorp. 

Eén van de deelnemende kunstenaars is Petrus Vanlessen, die het werk in Martenslinde voor z’n rekening nam. Gedurende het ganse proces heeft hij de samenwerking met iedereen die betrokken was als bijzonder ervaren. Petrus: “Dit initiatief heeft meer gerealiseerd dan alleen maar kunst in het straatbeeld te brengen of nieuwe bakens te creëren in elk dorp. Het verbindt mensen en kan voor iedereen een frisse kijk bieden op wat een gemeenschap vandaag de dag nog kan betekenen. Door participatie als vertrekpunt en primaire pijler was mijn uitgangspunt voor het werk meteen duidelijk. Mensen samenbrengen en laten reflecteren over waar ze zich bevinden, bewegen en leven in een historische context. Het collectief geheugen is immers een krachtig bindmiddel en onderlinge verbondenheid vormt een blijvende uitdaging binnen het individueel levenskader van vandaag.” 

EXPO16 loopt t.e.m. 20 oktober en is te bezichtigen tijdens de openingsuren van de bibliotheek. 

Fietsroute en brochure

Kunst in het dorp gaat echter (nog) verder. Burgemeester Frieda Brepoels legt uit: “Naast de verfraaiing van de woonkernen heeft het project belangrijke nieuwe toeristische troeven gecreëerd. Ze vormen een verrijking en uitbreiding van het kunstpatrimonium van onze stad en zetten op deze manier ook de deelgemeentes op de artistieke kaart.” 

Een trip met de fiets is de geknipte manier om u van locatie naar locatie te begeven en de kunstwerken in alle rust te ontdekken. In samenwerking met de Dienst Toerisme werden twee fietsroutes uitgetekend die alle werken met elkaar verbinden. Vertrek en aankomst liggen op de Markt. Route 1 is 20,5 km lang, route 2 telt ongeveer 37 km. Beide zijn te combineren tot een route van 57,5 km. Het parcours kan ook met de wagen worden afgelegd. 

Alle info over de routes, de kunstwerken en de belangrijkste toeristische attracties onderweg werd gebundeld in een nieuwe brochure en fietskaart die vanaf 10 september te verkrijgen zijn in het oud stadhuis op de Markt en in het toeristisch onthaalkantoor van Alden Biesen.