logo bilzen

Agenda

26-10 tot 31-12 - Bilzen Mysteries -...
2-01 tot 31-12 - Streekproductenwin...
6-02 tot 4-12 - Orca Bilzen volwas...

Facebook

fotografiecircuit | karel mus

Simplicity out of complexity Het maken van foto’s is voor Karel Mus een creatie van een nieuwe werkelijkheid en niet zozeer een registratie van de realiteit. Door gebruik te maken van de juiste fotografische techniek en, aangepaste kadrering of door bijzondere omstandigheden en het geluk te hebben op het juiste moment op de juiste plaats te zijn, ontstaat visuele poëzie. De eenvoudigste ...

Simplicity out of complexity

Het maken van foto’s is voor Karel Mus een creatie van een nieuwe werkelijkheid en niet zozeer een registratie van de realiteit. Door gebruik te maken van de juiste fotografische techniek en, aangepaste kadrering of door bijzondere omstandigheden en het geluk te hebben op het juiste moment op de juiste plaats te zijn, ontstaat visuele poëzie.
De eenvoudigste manier is een uitgekiende kadrering, want als fotograaf maak je sowieso altijd de keuze van wat je in beeld neemt en wat niet. Zo kun je van een complex ogend beeld een nieuwe sfeer creëren en een atypisch beeld maken. Op het juiste moment op de juiste plaats zijn is echter niet alleen een kwestie van geluk. Het vraagt soms veel discipline en een goede voorbereiding. De omstandigheden maken evenzeer deel uit van een goede voorbereiding. Mist, wind, regen en andere weersomstandigheden, kun je niet organiseren maar je kan je er wel naar schikken en plannen.

Speciale fotografische technieken zoals belichting, zeer lange sluitertijden, hoge iso waarden, beweging, enz. zorgen ervoor dat het resultaat visuele poëzie wordt. Bijvoorbeeld, door gebruik te maken van extreem lange sluitertijden, verdwijnt alle beweging. Vogels, voorbij wandelende mensen, boten,… gaan op in het beeld en zo ontstaat eenvoud en een non-conformistisch beeld. In bepaalde van deze verstilde beelden is soms een aanknopingspunt te vinden die de kijker kan leiden en zijn fantasie prikkelt. In het extreme ontstaan als het ware alleen kleurvlakken die doen denken aan het werk van kunstschilder Mark Rothko.
Het gebruiken van fotografische architecturale regels, zoals “hou de verticalen recht” en “1-punt perspectief ”, maakt dat bomenrijen als het ware transformeren in kathedralen.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Datum en tijdstip: 
Van 30 juni 2017 tot 6 september 2017
Prijs: 
€ 0
Locatie: 
cultuurcentrum de kimpel
Adres: 
Eikenlaan 25, 3740 Bilzen
Contact e-mailadres: 
cc@dekimpel.be