2. Vaccinatie

Achtergrondafbeelding

U ontvangt ongeveer twee weken voor uw vaccinatie een persoonlijke uitnodiging met de post. Wanneer uw gegevens bekend zijn, ontvangt u die ook per sms of e-mail. In de uitnodiging staat uw vaccinatiecode en de dag en het uur waarop u verwacht wordt. U dient deze afspraak te bevestigen. Dit kan online of telefonisch. De exacte werkwijze zal duidelijk uitgelegd staan in de uitnodiging.

 

 • Kan u absoluut niet komen op de voorgestelde dag? Dan kan u uw afspraak verplaatsen.
 • Wenst u zich niet te laten vaccineren? Geef ook dan een seintje, zodat iemand anders opgeroepen kan worden.
 • U kan het callcenter van het vaccinatiecentrum Bilzen-Hoeselt-Riemst bereiken op het nummer 089 39 96 80.

Maak een afspraak via het callcenter op het nummer 089 39 96 80. 

 

De afspraak voor uw tweede vaccinatie kan u vastleggen wanneer u in het vaccinatiecentrum bent voor uw eerste prik. Daarom is het belangrijk dat u zich steeds aanmeldt aan de balie in de wachtruimte. De tijd tussen de twee vaccinaties is afhankelijk van het toegediende vaccin.

Voor iedereen die volledig gevaccineerd is, komt er zo snel mogelijk een extra vaccinatie of boosterprik.

Een bijkomende vaccinatiedosis was al voorzien voor een aantal doelgroepen, waaronder 65-plussers, personen met verminderde immuniteit of zij die werden ingeënt met Johnson & Johnson. Nu zal ook de rest van de bevolking in aanmerking komen voor een extra prik.

Voor de 5 tot 11-jarigen zal de vaccinatie zo snel mogelijk opgestart worden, indien gunstig advies van de Hoge Gezondheidsraad en het Comité voor Bio-Ethiek en na goedkeuring van het Europees Geneesmiddelen Agentschap en op vrijwillige basis.

Meer info: www.laatjevaccineren.be 

U kan uw afspraak bevestigen via www.laatjevaccineren.be/ik-wil-mijn-vaccinatie-afspraken-bevestigen . Als u niet beschikbaar bent op de voorgestelde datum, kan u de afspraak verplaatsen naar een andere dag. U kan ook laten weten dat u niet gevaccineerd wil worden.

U kan ook een chatbericht sturen via Whatsapp naar 0477 56 28 96. Dit kan op weekdagen tussen 8 en 17 uur.

Neem je liever telefonisch contact op? Dat kan nog steeds op het nummer 089 39 96 80.

Ja, u moet de afspraak bevestigen. Als u niet gevaccineerd wil worden, dan moet u annuleren.

Indien u het voorgestelde vaccinatietijdslot niet expliciet bevestigt of weigert, blijft u toch in de planning opgenomen. Er zal dus een vaccin voor u op het voorgestelde tijdslot voorzien zijn.

We raden sterk aan om uw afspraak steeds te bevestigen of te weigeren, zodat - indien nodig - het tijdslot aan een volgend persoon kan toegewezen worden.

U kan zelf uw afspraak verzetten naar een latere datum via uw digitale uitnodiging. Indien dit niet lukt, kan u telefonisch contact opnemen met de helpdesk op het nummer 089 39 96 80 om uw afspraak te verplaatsen. Of u kan een chatbericht via Whatsapp sturen naar het nummer 0477 56 28 96. Op die manier kan de helpdesk nog iemand oproepen om snel ter plaatse te zijn. Zo gaat uw vaccin niet verloren.

Bent u niet kunnen of willen ingaan op de uitnodiging voor uw eerste vaccinatie? Dan krijgt u een nieuwe kans, er zijn nog enkele vaccinatiedagen mogelijk. Maak telefonisch een afspraak op het nummer 089 39 96 80 of stuur via Whatsapp een chatbericht naar 0477 56 28 96. Dit kan op weekdagen tussen 8 en 17 uur.

We raden sterk aan om uw afspraak steeds te bevestigen of te weigeren, zodat - indien nodig - het tijdslot aan een volgend persoon kan toegewezen worden.

Indien u het voorgestelde vaccinatietijdslot niet expliciet bevestigt of weigert, blijft u toch in de planning opgenomen. Er zal dus een vaccin voor u op het voorgestelde tijdslot voorzien zijn.

Thuisvaccinatie is mogelijk voor niet-mobiele personen die de woning absoluut niet kunnen of mogen verlaten. Een doktersteam zal dan aan huis komen om de inenting toe te dienen. Denkt u in aanmerking te komen voor thuisvaccinatie? Dan bespreekt u dit best met uw huisarts. Hij/zij kan u registreren voor thuisvaccinatie. We vragen met aandrang om thuisvaccinatie enkel aan te vragen wanneer er o.w.v. gezondheidsredenen geen enkele mogelijkheid is om in het vaccinatiecentrum te geraken.

Bespreek met uw huisarts of u al dan niet toegevoegd moet worden aan de lijst voor prioritaire vaccinatie. U kan zelf controleren of u er opstaat op www.myhealthviewer.be. Lukt het niet om de lijst te raadplegen? Uw apotheker of ziekenfonds kan dit voor u nakijken maar enkel artsen kunnen de lijst aanvullen. 

 

 • Digitaal via de CovidSafeBE-app en op overheidssites zoals Mijn Burgerprofiel of mijngezondheid.be. Om certificaten digitaal op te vragen heeft u ofwel uw identiteitskaart, pincode en kaartlezer nodig, ofwel een andere geactiveerde digitale sleutel (Itsme)
 • Een vaccinatiecertificaat kunt u op vraag per post toegestuurd krijgen. U moet dan wel rekening houden met een wachttijd tussen bestelling en ontvangst van 1 week. U contacteert hiervoor de Helpdesk van de regio waar u gevaccineerd werd:
  • Vlaanderen: 078 78 78 50 (9 tot 19 uur op weekdagen)
  • Brussel: 02 214 19 19 (9 tot 17.30 uur op weekdagen en van 10 tot 17.30 uur in het weekend)
  • Duitstalige Gemeenschap: 0800 23 032 (9 tot 17 uur op weekdagen)
  • Franse Gemeenschap (Wallonië): 071 31 34 93 (9 tot 19 uur van maandag tot zaterdag)

Ook minderjarigen kunnen het Covid Safe Ticket aanvragen:

Mogelijkheid 1: Heb jij als ouder de itsme-app op jouw toestel, dan is dit de makkelijkste manier:

 1. Je kind kiest in de CovidSafeBE-app voor ‘aanmelden via eHealth’. En in het volgende scherm voor ‘aanmelden via itsme’.
 2. Vervolgens tikt hij/zij jouw telefoonnummer in (het nummer van de ouder) en jij bevestigt de aanvraag meteen via je eigen itsme-app.
 3. Op de smartphone van je kind verschijnt dan een nieuw keuzescherm. Bij ‘voor mijn kind’ selecteert je kind zijn/haar naam … en klaar!

Je kind kan niet zelf de itsme-app gebruiken, die is enkel beschikbaar voor gebruikers vanaf 18 jaar. Als jij als ouder over de itsme-app beschikt, kan je het op deze manier wel het gemakkelijkste doen.

Mogelijkheid 2: Je kind activeert eenmalig met zijn/haar identiteitskaart, een kaartlezer en een eigen e-mailadres eerst een ‘digitale sleutel’.

 1. Hier maakt je kind een digitale sleutel aan. Hij/zij kiest hier voor ‘aanmelden via eID kaartlezer’.
 2. Vervolgens activeert hij/zij ‘mijn digitale sleutel met gebruikersnaam en wachtwoord’ én ‘beveiligingscode via e-mail’. Voor dat laatste vult je kind best zijn/haar eigen, unieke e-mailadres in. Beide vakjes moeten dus een groen label met ‘actief’ hebben.
 3. Nu opent je kind de CovidSafeBE-app op de eigen smartphone en kiest voor ‘aanmelden met beveiligingscode via e-mail’.
 4. De code die in de mailbox van je kind zit, wordt ingevuld … en klaar!

Je kind ziet nu zijn/haar COVID-certificaten in de app. Die kan hij/zij nu bovenhalen wanneer nodig - ook zonder internet, want deze certificaten staan nu op de smartphone. Bovendien kan hij/zij nu met deze digitale sleutel altijd makkelijk aanmelden op deze app.

Het vaccin van Pfizer werd ook goedgekeurd voor 12- tot 17-jarigen. 

Kinderen van 12 tot 15 jaar hebben toestemming van de ouders nodig voor hun vaccinatie. Dit kan schriftelijk aangetoond worden of de ouders kunnen hun kind vergezellen tijdens de vaccinatie. 

Voor de 5 tot 11-jarigen zal de vaccinatie zo snel mogelijk opgestart worden, indien gunstig advies van de Hoge Gezondheidsraad en het Comité voor Bio-Ethiek en na goedkeuring van het Europees Geneesmiddelen Agentschap en op vrijwillige basis.

COVID-19-vaccinaties die toegediend werden in het buitenland kunnen enkel worden geregistreerd in Vaccinnet op expliciet verzoek van de Belgische resident. Het registreren gebeurt door de behandelde arts (meestal een huisarts) op basis van de bewijsstukken die ter beschikking zijn. Neem voor de registratie van uw vaccinatie in België dus steeds contact op met uw huisarts. 

Personen tussen 18 en 41 jaar kunnen zich vrijwillig laten inenten met het Janssen-vaccin. Contacteer het callcenter voor beschikbare vaccinatiemomenten op het nummer 089 39 96 80.

 Informeer u grondig via: https://www.laatjevaccineren.be/via-qvax-inschrijven-voor-een-janssen-vaccin

Voor een PCR-test kan u terecht bij het testcentrum van AZ Vesalius of van het ziekenhuis ZOL in Genk.

Testcentrum Bilzen

Ook op site Ganshof in de Hospitaalstraat in Bilzen werd een testcentrum ingericht waar u terecht kan voor een PCR-test. 

Afspraak maken

Een afspraak maken kan online op deze website: https://www.eurofins-labovanpoucke.com/nl/covid-19/COVID-19-PCR-test

Het centrum is geopend op:

 • Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag tussen 8 en 12 uur en tussen 13 en 16.30 uur.
 • Woensdag tussen 12.30 en 16.30 uur.
 • Zaterdag tussen 8 en 12 uur.

Vanaf maandag 20 december breiden de openingsuren uit. Het centrum is dan geopend van maandag tot zaterdag van 8.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 18.30 uur. Tijdens de feestdagen gelden er aangepaste openingsuren:

 • zaterdag 25 december en 1 januari: gesloten
 • vrijdag 24 december en 31 januari: geopend van 8.30 tot 14 uur
 • zondag 26 december en 2 januari: geopend van 8.30 tot 14 uur

Bij een bezoek is het steeds noodzakelijk om een bevestiging van de afspraak en geldige CTPC-code mee te brengen, alsook een klever van de mutualiteit.

Resultaten zullen tussen de 24 en 36 uur na staalafname gekend zijn en gecommuniceerd worden via e-mail en mijngezondheid.be. Ook de huisartsen zullen de uitslag in het patiëntendossier kunnen raadplegen.

Inwoners die een test nodig hebben om op reis of naar een evenement te gaan, staan zelf in voor de kosten (55 euro). Voor wie een afspraak kreeg via mijngezondheid.be of de huisarts, bv. omwille van ziektesymptomen of een hoogrisicocontact, is de test gratis op voorwaarde dat men aangesloten is bij een Belgische mutualiteit. CTPC-codes kunnen aangevraagd worden op www.mijngezondheid.be onder ‘Covid 19’ en ‘Ik wil/moet mezelf of mijn kind laten testen’.

U kan contact opnemen met het callcenter om uw tweede/derde vaccinatie te verplaatsen (089 39 96 80).