logo bilzen

Nieuws

17-11 - Zware...
13-11 - Werken...

Facebook

Duurzame ontwikkeling

Iedereen gebruikt een gedeelte van de ruimte op onze aarde. Hoeveel ruimte hangt af van iemands consumptiepatroon. De 'ecologische voetafdruk' meet de oppervlakte vruchtbare aarde die u nodig heeft om te voorzien in uw eten, water, energie… en wordt uitgedrukt in hectaren. De mensheid moet de wereldwijde biocapaciteit - 13,4 miljard ha van het aardoppervlak - delen. Elk mens beschikt zo over 2,1 ha van het aardoppervlak om zich te voeden en te kleden, te wonen en zich te verwarmen. Maar in 2005 bedroeg de gemiddelde ecologische voetafdruk 2,7 ha aardoppervlak per persoon!

Bovendien is het gebruik van de aarde heel ongelijk. Zo gebruikt de gemiddelde inwoner van India 0,8 ha en de gemiddelde Noord-Amerikaan 9,6 ha. De gemiddelde Belg komt aan 5,1 ha. Veel meer dan het stuk waar we recht op hebben. Als ook de inwoners van de ontwikkelingslanden (met o.a. giganten als India en China) hetzelfde consumptiepatroon hanteren als een inwoner van de USA hebben we vijf extra wereldbollen nodig. En die zijn er niet. Om tot een oplossing te komen en ervoor te zorgen dat we de hulpbronnen niet in sneltempo opsouperen is dus een andere manier van leven nodig: onze voetafdruk verkleinen!

Benieuwd naar uw voetafdruk? Bereken hem op wwf-footprint.be. Bovendien vindt u er een hele reeks eco-tips waarmee u gemakkelijk elke dag uw impact op onze planeet kunt beperken.