logo bilzen

Nieuws

17-11 - Zware...
13-11 - Werken...

Facebook

Duurzaam consumeren

Duurzaam hout
De bossen op onze aarde staan wereldwijd onder druk. Deze belangrijke ecosystemen, met een immense rijkdom aan leven, worden platgebrand om plaats te maken voor landbouwgrond of gekapt voor houtwinning. Toch is hout is één van de meest ecologische en best bruikbare bouwmaterialen, op voorwaarde dat het uit verantwoord beheerde bossen komt en niet chemisch behandeld werd.  Er komt steeds meer hout op de markt uit ecologisch en sociaal verantwoord beheerde bossen.  Dit herkent u aan het FSC-label (Forest Stewardship Council). Het is een onafhankelijke internationale organisatie die wereldwijd erkende regels heeft opgesteld voor goed bosbeheer. Meer info over FSC vindt u op www.wwf.be en op www.fscoax.org.

Bestrijdingsmiddelen
De stad Bilzen verbond zich ertoe om het gebruik van bestrijdingsmiddelen af te bouwen om tegen eind 2014 te komen tot een nulgebruik. Dat betekent dat we op zoek moeten gaan naar alternatieven. De stad startte al een aantal projecten waarbij er op een alternatieve wijze onkruid bestreden wordt. Op de Bilzerse kerkhoven worden de paden met een schoffelmachine bewerkt en wordt het onkruid tussen de graven verbrand met onkruidbranders. Ook de wegboorden worden niet langer chemisch behandeld. Twee maal per jaar worden ze geborsteld en in het voorjaar wordt langs de boorden een laag grond van 5 cm weggefreesd zodat het gras niet meer over de boord kan groeien.

Verven
Verf bestaat uit een bindmiddel, oplosmiddel, vulstoffen en hulpstoffen, waaronder pigmenten. Op basis van de oorsprong van de bestanddelen worden verven ingedeeld in 2 grote groepen: de synthetische verven en de natuurverven. Synthetische verven bevatten bestanddelen uit de petrochemie (vb. acrylaathars of vinylhars). Bij natuurverven zijn alle bestanddelen van plantaardige of minerale oorsprong (vb. natuurlijke harsen, lijnolie, houtolie en kalk). Zowel bij de synthetische als de natuurverven zijn er solventgedragen verven (white spirit in synthetische verven versus terpentijn of citrusolie in natuurverven) en watergedragen verven. Laat u dus niet misleiden: niet alle waterverdunbare verf is natuurverf! Voor de meeste toepassingen kunt u milieuvriendelijke en gezonde natuurverven in plaats van synthetische verven gebruiken. Meer info vindt u op www.vibe.be

Breekpuin
Bouw- en sloopafval, kortweg puin, kan vaak opnieuw gebruikt worden voor andere toepassingen. Door dit hergebruik blijft het materiaal geen afval maar wordt het een secundaire grondstof. Zo kan het puin in bepaalde gevallen gebruikt worden als bouwstof. Het gaat dan om puin dat bestaat uit (al dan niet gewapend) betonpuin, steenpuin, resten van natuurstenen of uit een mengsel van deze afvalstoffen. Voor het gebruik van puin als bouwstof is het noodzakelijk dat het puingranulaat gekeurd is door de vzw Controle Producten (Copro). Meer info over de Copro-keuring en een lijst van leveranciers van Copro-gekeurd breekpuin kunt u verkrijgen bij:

Vzw Copro
Z.1 Researchpark
Kranenberg 190
1731 Zellik (Asse)
Tel. 02 468 00 95
Fax 02 469 10 19
www.copro.eu

Bio
Kwaliteitsvoeding aanbieden op een natuurlijke wijze met respect voor mens, dier, plant en milieu. Dat is het uitgangspunt van bio. Het is een landbouwmethode met veel aandacht voor de natuurlijke kringloop in alle aspecten van de voedselproductie. Bij de bioboer staan bodemvruchtbaarheid en milieu centraal. Voor hem is het gebruik van de volgende producten dan ook expliciet verboden: chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest, chemische toevoegingen in veevoeder, groeistimulatoren en hormonen en genetisch gemanipuleerde organismen.  Biologische producten dragen vaak een keurmerk om de aandacht van de klant te trekken. Ieder land heeft een nationaal keurmerk. In België is dat 'Biogarantie', dat door het gros van de Belgische biologische producten gedragen wordt en enkel toegestaan is op producten die voldoen aan de wettelijke bepalingen. Het aanbod in biologische producten is groot: er zijn biologische groenten, fruit, brood, vlees, vis en vleesvervangers maar ook wijn, bier en zelfs katoen. U koopt ze rechtstreeks van de boer op de boerderij of op de markt, in natuurvoedingswinkels, bij de bakker, slager, de Oxfam-wereldwinkel en de supermarkt.

Voedselteam
Sinds oktober 2007 is er in Bilzen een voedselteam actief. Een voedselteam is een groep mensen uit dezelfde buurt die samen groenten, fruit, zuivel en eventueel andere producten rechtstreeks bij lokale producenten aankopen. Gezinnen die aangesloten zijn bij het voedselteam: kiezen voor gezonde voeding, ondersteunen onze lokale kleinschalige (bio)boeren,  wijzen de uitbuiting van de derde wereld resoluut af, willen weten waar hun voedsel vandaan komt, willen milieuvriendelijker leven en willen hun steentje bijdragen aan duurzame landbouw.  Meer info vindt u op www.voedselteams.be en www.hartenboer.be