Creatief talent van Bilzerse bodem

22
feb
2018

Groovy nummers en unieke ontwerpen. Zij een zangeres, hij een man van staal. Beide hebben ze heel wat in hun artistieke mars. Maak kennis met Ellen Steegen en Kevin Oyen.

 

Dertien: “Dag Ellen en Kevin, beschrijf jullie eens voor de Bilzenaren die jullie misschien nog niet kennen?”

Ellen: “Ik ben 23 jaar, zangeres en masterstudent jazz/zang aan het Conservatorium in Gent. Daarnaast volg ik een lerarenopleiding. Drie jaar geleden haalde ik de tweede plek op de muziekwedstrijd Limbomania. Een week voor de wedstrijd besloot ik de overgang te maken van soloartiest naar een band. In de zomer van vorig jaar doken we de studio in voor de opnames van onze debuut-EP ‘Upstairs’, die eind vorig jaar uitkwam.”

Kevin: “Ik ben 31 jaar, ontwerper met een passie voor materialen en technieken en een achtergrond als fotolasser. Na een stage in Australië volgde ik de bijkomende studie product- en meubelontwerp. In 2015 richtte ik de design studio AYCKO (Artistic Company Kevin Oyen) op. Hier werk ik aan eigen ontwerpen zoals meubels, verlichting, sculpturen en installaties en ontwikkel ik prototypes samen met andere bedrijven en ontwerpers.”

 

13: “Wat mogen mensen van jullie verwachten?”

K: “Mijn stijl is een combinatie van traditionele ambachten en moderne productietechnieken. Ik werk vaak met spiegelgepolijst materiaal omdat ik de interactie van een gespiegeld object met het publiek en de ruimte waarin het zich bevindt zeer boeiend vind. Duurzaamheid en ecologie staan voorop. Ik werk met ‘afval’ uit de staalindustrie, al wil ik het zo niet noemen omdat opgewaardeerd materiaal nieuwe mogelijkheden biedt. De meeste van mijn ontwerpen zijn exclusief en worden in kleine oplages gemaakt.”

E: “Iemand beschreef onze muziek ooit als 80’s pop from the future (lacht). Veel mensen plaatsen het onder de noemer 'Indie pop', maar de invloeden komen van overal, gaande van jazz over hiphop tot psychedelische rock.”

 

13: “Waar waren jullie tot nu toe zoal te bewonderen?”

E: “In de nasleep van Limbomania was ons programma goed gevuld. Zo hebben we op Maanrock in Mechelen en Emotions en Marktrock in Bilzen gestaan. Sinds 2016 zijn we ook vaste artiesten bij Muziekodroom in Hasselt. Toch best grote podia, terwijl we juist houden van intieme concerten.”

K: “In 2016 mocht ik met mijn meest speciale werk, de ‘Magic Bean’, naar de Ventura Lambrate in Milaan. Een expo met bekende designmerken en beginnende ontwerpers waar meer dan 100.000 bezoekers over de vloer kwamen. In datzelfde jaar exposeerde ik in het Design museum in Gent en op de ‘Uptown Design Tour’ in Brussel.”

 

13: “Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?”

E: “In eerste instantie veel optreden en verder groeien als band. Daarnaast werken we aan nieuw materiaal en een album. We hebben al enkele nieuwe songs uitgetest en deze werden goed onthaald. Dus blijven timmeren!”

K: “Ik ben bezig met samenwerkingen met andere kunstenaars en het ontwerpen van een meubelcollectie waar ik combinaties maak tussen metalen en andere materialen, zoals marmer, beton of hout. Daarnaast zou ik graag sculpturen en installaties voor openbare ruimtes ontwerpen.”

 

Benieuwd naar meer?

Kevin exposeert samen met stadgenoten Jesse Jamees (schilder- en tattookunst) en Jesse Biesmans (lichtinstallaties) van 3 t.e.m. 31 maart in EXPOkimpel en heeft een eigen website: www.aycko.com.

Voor meer info over Ellen en haar band: www.facebook.com/ellensteegenband