Alle info over corona op één plaats

Achtergrondafbeelding

Coronavirus COVID-19

Iedereen heeft een verantwoordelijkheid in de strijd tegen het coronavirus COVID-19. Het vraagt inspanningen van ons allemaal. We rekenen op ieders burger- en verantwoordelijkheidszin.

 • Pas de hygiënemaatregelen toe (handen wassen, niezen in elleboog, ...)
 • Hou afstand van anderen (1,5 meter) en beperk je aantal sociale contacten. Gebruik zelftesten wanneer je toch mensen ontvangt.
 • Laat activiteiten zoveel mogelijk buiten plaatsvinden. Kan dit niet? Verlucht en ventileer de binnenruimte
 • Let extra op bij kwetsbare personen.
 • Volg de richtlijnen voor georganiseerde activiteiten strikt op.

Coronabarometer

De coronabarometer kent drie fases die de druk op de zorg weerspiegelen:

 • Code geel: de epidemiologische situatie en druk op de ziekenhuizen is onder controle. 
 • Code oranje: toenemende druk op het zorgsysteem, er moet ingegrepen worden om de trend opnieuw te keren.
 • Code rood: hoog risico op overbelasting van het gezondheidszorgsysteem.

Het Overlegcomité zal bij het bepalen van de code, naast de druk op de zorg, ook rekening houden met een globale evaluatie van de epidemiologische situatie en specifiek aandacht hebben voor de geestelijke gezondheid.

Voor een laatste stand van zaken over de maatregelen en een antwoord op veelgestelde vragen kan je terecht bij:

1. Mondmaskers

 Het dragen van een mondmasker is verplicht:

 • In de besloten ruimtes van het openbaar vervoer en van het georganiseerd collectief vervoer
 • in zorginstellingen zoals ziekenhuizen en woonzorgcentra.

Vanaf 7 maart is het niet langer verplicht om in het onderwijs een mondmasker te dragen.

Het dragen van een mondmasker blijft aanbevolen, onder meer in binnenruimtes, bij uitzonderlijke drukte en op plaatsen waar de afstand van 1,5 meter niet gewaarborgd kan worden.

Het gebruik van een FFP2-mondmasker blijft aangeraden voor kwetsbare personen.

Zelf mondmaskers maken?

Surf naar www.maakjemondmasker.be

2. Covid Safe Ticket+

Het gebruik van het Covid Safe Ticket, onder meer in de horeca en bij evenementen, vervalt.

Het Covid Safe Ticket is een bewijs van volledige vaccinatie, van een recente negatieve PCR-test of van een herstelcertificaat.

Vanaf 1 maart heb je ook een boostershot nodig om een bewijs van volledige vaccinatie te verkrijgen via het Covid Safe Ticket.

Hoe kan je een Coronacertificaat of Covid Safe Ticket aanvragen?

 • Digitaal via de CovidSafeBE-app en op overheidssites zoals Mijn Burgerprofiel of mijngezondheid.be. Om certificaten digitaal op te vragen heb je ofwel je identiteitskaart, pincode en kaartlezer nodig, ofwel een andere geactiveerde digitale sleutel (Itsme)
 • Je kunt het op vraag ook per post toegestuurd krijgen. Je moet dan wel rekening houden met een wachttijd van 1 week. Je contacteert hiervoor de Helpdesk van de regio waar je gevaccineerd werd:
  • Vlaanderen: 078 78 78 50 (9 tot 19 uur op weekdagen)

Het vaccinatiecertificaat is 270 dagen geldig bij een basisvaccinatie en onbeperkt bij een boostervaccinatie.

Kunnen ook minderjarigen een Covid Safe Ticket aanvragen?

Mogelijkheid 1: Heb je als ouder de itsme-app op je toestel, dan is dit de makkelijkste manier:

 1. Je kind kiest in de CovidSafeBE-app voor ‘aanmelden via eHealth’. En in het volgende scherm voor ‘aanmelden via itsme’.
 2. Vervolgens tikt hij/zij jouw telefoonnummer in (het nummer van de ouder) en je bevestigt de aanvraag meteen via je eigen itsme-app.
 3. Op de smartphone van je kind verschijnt dan een nieuw keuzescherm. Bij ‘voor mijn kind’ selecteer je jouw kind zijn/haar naam … en klaar!

Je kind kan niet zelf de itsme-app gebruiken, die is enkel beschikbaar voor gebruikers vanaf 18 jaar. Als je als ouder over de itsme-app beschikt, kan je het op deze manier wel het gemakkelijkste doen.

Mogelijkheid 2: Je kind activeert eenmalig met zijn/haar identiteitskaart, een kaartlezer en een eigen e-mailadres eerst een ‘digitale sleutel’.

 1. Hier maakt een digitale sleutel aan. Hij/zij kiest hier voor ‘aanmelden via eID kaartlezer’.
 2. Vervolgens activeert hij/zij ‘mijn digitale sleutel met gebruikersnaam en wachtwoord’ én ‘beveiligingscode via e-mail’. Voor dat laatste vult je kind best zijn/haar eigen, unieke e-mailadres in. Beide vakjes moeten dus een groen label met ‘actief’ hebben.
 3. Nu opent je kind de CovidSafeBE-app op de eigen smartphone en kiest voor ‘aanmelden met beveiligingscode via e-mail’.
 4. De code die in de mailbox van je kind zit, wordt ingevuld … en klaar!

Je kind ziet nu zijn/haar COVID-certificaten in de app. Die kan hij/zij nu bovenhalen wanneer nodig - ook zonder internet, want deze certificaten staan nu op de smartphone. Bovendien kan hij/zij nu met deze digitale sleutel altijd makkelijk aanmelden op deze app.

Meer info over het CST als toegangsvoorwaarde: Het Covid Safe Ticket als toegangsvoorwaarde | Vlaanderen.be 

3. Vaccinatie

Meer info: www.laatjevaccineren.be

Vaccinatiecentrum de Kimpel Bilzen:

 • Stel je vraag via Whatsapp op het nummer 0477 56 28 96 (bereikbaar op weekdagen tussen 8 en 17 uur)
 • Neem je liever telefonisch contact op? Dat kan op het nummer 089 39 96 80. 

4. Testen, quarantaine en contactonderzoek

Laat je steeds testen in de volgende gevallen:

 1. Als je symptomen hebt
 2. Als je terugkeert van een buitenlandse reis
 3. Als je op reis vertrekt buiten Europa. Soms moet je je ook laten testen als je reist naar een Europees land (een land kan dat bijvoorbeeld vragen als voorwaarde om je binnen te laten)
 4. Als je een CovidSafeTicket (CST) nodig hebt en je beschikt niet over een herstel- of vaccinatiecertificaat.

Gezien het hoog aantal besmettingen tengevolge van omikron worden er geen testen meer uitgevoerd bij mensen na een hoogrisicocontact.

Als je een hoogrisicocontact met een besmet persoon hebt gehad, moet je mogelijk wel in quarantaine.

Bij symptomen

Laat je meteen testen als je deze symptomen hebt: 

 • hoest, benauwdheid/kortademigheid, pijn aan de borst, smaak- of geurverlies
 • minstens twee van de volgende symptomen: koorts, spierpijn, keelpijn of hoofdpijn, vermoeidheid; verkoudheidsverschijnselen, waterige diarree, verwardheid of een plotse val.

Bij milde symptomen o.a. hoesten, koorts, keelpijn, hoofdpijn, smaak-of reukverlies kan je een zelfevaluatie doen. Je vult er een vragenlijst in om in te schatten of een test voor corona (COVID-19) zinvol is. Bij milde symptomen die zouden kunnen wijzen op corona, kan je na het invullen van de vragenlijst zelf een code aanmaken waarmee je een afspraak kan maken om een coronatest te laten afnemen. 

Heb je ergere symptomen of ben je een risicopersoon (bv. zwangere vrouwen, mensen met diabetes, hart-nier, lever- of longziekten, kankerpatiënten, ...)? Bel naar je huisarts. Je huisarts beoordeelt je situatie en kan ook een test voorschrijven. Je krijgt dan een code waarmee je een afspraak kan maken. 

Bij een hoogrisicocontact

Bij een reis

Afstand houden is en blijft belangrijk om quarantaine te vermijden.

Meer info? https://covid-19.sciensano.be/nl/covid-19-procedures

Zelftesten

COVID-19-zelftesten zijn een extra middel dat je uit hoffelijkheid gebruikt in omstandigheden waarbij de regels niet strikt opgevolgd kunnen worden. 

Hoe moet dit?

Let wel op:

 • Laat bij symptomen altijd een PCR-test uitvoeren, een zelftest is dan niet geschikt.
 • Ook bij een negatieve zelftest, moet je de coronaregels blijven volgen!

Contactonderzoek

Contactonderzoek wordt uitgevoerd om te vermijden dat COVID-19 zich opnieuw snel verspreidt onder de bevolking. Als iemand ziek wordt door COVID-19 vragen contacttracers met wie hij of zij contact heeft gehad. Het is immers mogelijk dat ook die personen besmet zijn. Contacttracers bellen of bezoeken die contactpersonen. Ze geven advies over wat ze moeten doen om te vermijden dat ze op hun beurt andere mensen ziek maken. Hoe meer besmettingen op die manier vermeden kunnen worden, hoe beter. Met contactonderzoek wordt dus geprobeerd om een heropflakkering van het virus te verhinderen. Het is uiterst belangrijk dat je steeds correcte informatie geeft over je contacten. 

Opgelet: een medewerker belt altijd met het nummer 02 214 19 19 of stuurt een sms van het nummer 8811. U kan niet terugbellen op dit nummer.

Klik hier voor meer informatie. We rekenen op je burgerzin om de adviezen inzake (preventieve) quarantaine strikt op te volgen. Dit om je naasten te beschermen. 

 

5. Coronatestcentrum

Op site Ganshof in de Hospitaalstraat in Bilzen kan je terecht voor een PCR-test. 

Afspraak maken

Een afspraak maken kan onlineop deze website: https://www.eurofins-labovanpoucke.com/nl/covid-19/COVID-19-PCR-test

Het centrum is geopend van maandag tot zaterdag van 8.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 18.30 uur.

Bij een bezoek is het steeds noodzakelijk om een bevestiging van de afspraak en geldige CTPC-code mee te brengen, alsook een klever van de mutualiteit.

Resultaten zullen tussen de 24 en 36 uur na staalafname gekend zijn en gecommuniceerd worden via e-mail en mijngezondheid.be. Ook de huisartsen zullen de uitslag in het patiëntendossier kunnen raadplegen.

Inwoners die een test nodig hebben om op reis of naar een evenement te gaan, staan zelf in voor de kosten (55 euro). Voor wie een afspraak kreeg via mijngezondheid.be of de huisarts, bv. omwille van ziektesymptomen, is de test gratis op voorwaarde dat men aangesloten is bij een Belgische mutualiteit. CTPC-codes kunnen aangevraagd worden op www.mijngezondheid.be onder ‘Covid 19’ en ‘Ik wil/moet mezelf of mijn kind laten testen’.

6. Onderwijs

Onderwijs Vlaanderen heeft de regels die in de verschillende onderwijstypes zullen gelden opgelijst op onderstaande pagina’s. 

Info: https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/coronavirus of UPDATE corona: aanpassing maatregelen in onderwijs | Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming (vlaanderen.be)

Vragen omtrent kinderopvang?

 • Opvang voor schoolgaande kinderen: neem contact op met de school van uw kind of met Domino (089 41 89 56). 
 • Opvang voor kinderen < 2,5 jaar: neem contact op via huisvanhetkind@bilzen.be of 089 39 96 50 of surf naar www.opgroeien.be. Dringende vragen mogen ook gesteld worden via corona@opgroeien.be.

7. Op reis in tijden van corona?

Wie zich vanuit en naar België verplaatst, moet in het bezit zijn van een verklaring op eer

Was je langer dan 48 uur in het buitenland en keer je terug naar België? Vul steeds online het Passenger Locator Form (PLF) in. Het formulier berekent op basis van je antwoorden of je een verhoogd risico loopt op corona.

Vrij en veilig reizen binnen de Europese Unie kan  op basis van het Europees digitaal coronacertificaat

Bij terugkeer uit het buitenland

Zie https://www.info-coronavirus.be/nl/reizen/ voor de laatste richtlijnen hierover. 

Bij inkomende reizigers wordt niet langer rekening gehouden met de kleurcode van het land van herkomst. Personen die hun hoofdverblijfplaats niet in België hebben en vanuit EU/Schengenlanden of derde landen naar ons land reizen, moeten voortaan wel beschikken over een geldig vaccinatie-, test- of herstelcertificaat. De regels voor zones met een heel hoog risico en essentiële en niet-essentiële reizen blijven evenwel van toepassing, net als de 48-uursregel en de uitzonderingen voor categorieën zoals vervoerders en grensarbeiders.

Bij vertrek op reis

Als je op reis vertrekt en nog niet volledig gevaccineerd bent, is het mogelijk dat je je nog moet laten testen. Check op https://reopen.europa.eu/nl of https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen de voorwaarden van je land van bestemming

Je kan zelf een testcode voor reizigerstesten aanvragen op Mijn Gezondheid | eHealth (belgie.be)

 

8. Handels- en horecazaken

Code geel is van toepassing:

 • Het sluitingsuur verdwijnt, net als de beperking op het aantal personen per tafel en het verplicht zittend consumeren.
 • Het dragen van een mondmasker is niet meer verplicht.

Koop lokaal

Er gelden geen beperkingen meer op winkelen. Het sluitingsuur voor nachtwinkels vervalt.

Ook in deze moeilijke tijden laten de Bilzerse handels- en horecazaken hun klanten niet in de steek. Als je niet bij hun geraakt, komen zij naar jou. Vanop een veilige afstand, maar nog altijd met evenveel passie.

 • Ontdek een overzicht van alle handels- en horecazaken die online verkoop, take-away of thuisbezorging aanbieden via www.visitbilzen.be/kooplokaal
 • Je handels- of horecazaak ook opnemen? Klik hier om je aanvraag in te dienen.

Ondernemingen en bedrijven

Telewerk is niet meer verplicht, maar wel nog aanbevolen.

Een antwoord op veelgestelde vragen vindt u via deze links:

Nog vragen over economie? Contacteer 0800 120 33

9. Vrije tijd en toerisme

Toerisme

 • De winkels van de toeristische onthaalcentra in Alden Biesen en het oude stadhuis zijn geopend.

Ontspanning

De coronabarometer met code geel is van toepassing:

 • Alle publieksevenementen binnen en buiten zijn steeds toegelaten.
 • Het dragen van een mondmasker is niet meer verplicht.

Bibliotheek De Kimpel

Bibliotheek De Kimpel is geopend volgens de reguliere openingsuren.

Tickets en reservaties CC De Kimpel

 • Indien je tickets kocht voor een geannuleerde voorstelling in CC De Kimpel, zal je persoonlijk verwittigd worden over de teruggave van tickets. Volg hier recente info.

Georganiseerde activiteiten in groep

Bij georganiseerde vrijetijdsactiviteiten binnen en buiten geldt niet langer een maximumcapaciteit.

Evenementen 

De coronabarometer met code geel is van toepassing:

 • Alle publieksevenementen binnen en buiten zijn steeds toegelaten.
 • Het dragen van een mondmasker is niet meer verplicht.

Organiseer je een evenement? Vraag steeds advies via het Evenementenloket.

Logies

 • Alle logiesvormen waaronder ook vakantieparken, bungalowparken en campings zijn geopend.

10. Religie

Gebedshuizen zijn open. 

Livestreams

Volg de vieringen online via:

Een samenvatting in andere talen kan je hier terugvinden.

11. Anderstalig?

Alle informatie over het coronavirus COVID-19 is ook in andere talen beschikbaar.

Neem een kijkje op: https://www.info-coronavirus.be/en/translation/

12. Meer info

13. TIP: registreer je gratis op www.be-alert.be

Het Crisiscentrum verspreidt via BE-alert duidelijke berichten over het coronavirus. Op die manier ontvang je correcte informatie, rechtstreeks van de bron. Zo blijf je perfect op de hoogte.