Bilzen Helpt

Achtergrondafbeelding

Samen tegen corona!

Warme lijn

Heeft u hulp nodig met dringende boodschappen zoals levensmiddelen of medicatie? Voelt u zich eenzaam of bent u ongerust en heeft u nood aan een babbel? Heeft u of uw organisatie hulp nodig bij iets anders (bv. administratieve of logistieke ondersteuning)? Kent u iemand die wel wat hulp kan gebruiken? 

Contacteer ons dan via de warme lijn op het nummer 089 39 96 20 (elke dag tussen 9 en 21 uur).

Onze diensten staan voor u klaar!

Vrijwillig hulp aanbieden?

Al heel wat Bilzenaren boden zich aan als vrijwilliger. Wilt u ook iets doen voor uw naasten zoals de warme lijn bemannen, boodschappen doen of logistieke ondersteuning bieden bij zorginstanties? Meld u dan aan via het online registratieformulier of contacteer de warme lijn op het nummer 089 39 96 20. De medewerkers van de stad zullen u persoonlijk contacteren indien er een gepaste hulpvraag gevonden is waarbij u kan ondersteunen.

De vrijwilligersverzekering werd onlangs uitgebreid. Ook individuele burgers kunnen een gratis verzekering afsluiten voor lichamelijke ongevallen, burgerlijke aansprakelijkheid en rechtsbijstand. Aanvragen kunnen ingediend worden via www.vlaanderenvrijwilligt.be.

Inzamelpunt herbruikbare mondmaskers en lakens

Begin mei opende er in de cafetaria van het oude ziekenhuis in de Hospitaalstraat een inzamelpunt voor herbruikbare mondmaskers en gekleurde stoffen om schorten mee te maken. Heel wat vrijwilligers gingen al aan de slag, maar we zijn nog steeds op zoek naar materiaal. Heeft u nog degelijke stoffen op overschot? Of heeft u herbruikbare mondmaskers gemaakt en wil u deze graag doneren?

  • Breng ze dan binnen bij het inzamelpunt, dit kan elke werkdag tussen 14 en 16 uur (Hospitaalstraat);
  • Of contacteer de warme lijn op het nummer 089 39 96 20 om het materiaal bij uw thuis op te halen.

Vrijwilligers, actief binnen het WZC Demerhof, verwerken de stoffen tot ‘De schorten met een Hart’. Deze kunnen aangevraagd worden door mantelzorgers en professionelen in de thuiszorg. De herbruikbare mondmaskers worden via het Sociaal Huis bedeeld onder stadsgenoten die hier extra nood aan hebben. Aanvragen voor mondmaskers of schorten kunnen ingediend worden via de warme lijn.

Daarbovenop werden alle inwoners voorzien van een herbruikbaar mondmaskers dankzij een samenwerking van de stad en Brandweerzone Oost-Limburg.

Doneer uw laptop

Van heel wat leerlingen wordt verwacht dat ze digitaal bereikbaar zijn, gezien de beperkte opstart van het onderwijs. Dat is niet voor iedereen evident. Kinderen die thuis geen computer hebben dreigen door de coronacrisis uit de boot te vallen.

Het Sociaal Huis, de scholen, de jeugdwelzijnswerkers en het Huis van het Kind bundelen de krachten en zamelen gebruikte laptops in, om te schenken aan kwetsbare gezinnen die er echt nood aan hebben. Vrijwilligers van Senco knappen de laptops op een veilige manier op voor hergebruik. Ze reinigen de toestellen en verwijderen de data (100% garantie van uw privacy).

Hoe kan u helpen?

Doneer uw gebruikte laptop door deze binnen te brengen bij het Sociaal Huis:

  • Elke werkdag van 9 tot 11 uur en van 13.30 tot 15 uur.
  • Ophalen aan huis kan ook. Meld u aan via huisvanhetkind@bilzen.be of bel naar 089 39 96 50 of 0472 18 69 22.

Opgelet: controleer even of uw laptop voldoet aan de minimum vereisten voor de hardware (Core i3, Core i5 of Core i7 met lader en eventueel een muis).

Heeft u nog vragen? Dan kan u ook bij ons terecht via bovenstaande contactgegevens.

Internetconnectie voor kwetsbare gezinnen

Telenet opent haar publieke internetconnecties voor kwetsbare gezinnen, zodat alle leerlingen de kans krijgen om afstandsonderwijs te volgen. Een code voor gratis internettoegang kan aangevraagd worden via het Sociaal Huis op het nummer 0470 34 38 74.

Coronahelden

Honderden stadsgenoten zetten zich momenteel in voor inwoners, zij het vrijwillig of in het kader van hun job. Hun engagement en solidariteit maken in deze moeilijke periode het verschil. Daarom wil de stad hen bedanken en in de kijker zetten.

Stuur het verhaal van uw ‘coronahelden’ inclusief foto in via marcom@bilzen.be of een privébericht op de Facebookpagina van de stad.

De inzendingen worden gebundeld en regelmatig gepubliceerd op de Facebookpagina en het Instagramaccount bilzenbiesonderboeiend.

Aanbod handels- en horecazaken

Ook in deze moeilijke tijden laten de Bilzerse handels- en horecazaken hun klanten niet in de steek. Als u niet bij hun geraakt, komen zij naar u. Vanop een veilige afstand, maar nog altijd met evenveel passie.

  • Ontdek een overzicht van alle handels- en horecazaken die online verkoop, take-away of thuisbezorging aanbieden via www.visitbilzen.be/kooplokaal
  • Uw handels- of horecazaak ook opnemen? Klik hier om uw aanvraag in te dienen.

Tips: hoe omgaan met de coronacrisis?

Het opvolgen van de maatregelen om het coronavirus COVID-19 tegen te gaan, is niet altijd gemakkelijk. U kan zich soms eenzaam of bezorgd voelen en dat is normaal in deze omstandigheden. Laten we er samen de moed inhouden met enkele tips om uzelf en uw naasten te beschermen. 

  • Klik hier voor meer tips om uzelf en uw naasten te beschermen. 
  • Praat met mensen die u vertrouwt of contacteer een professionele hulplijn zoals Tele-Onthaal (106) of Awel voor jongeren (102).
  • Ook CAW en JAC staan voor u klaar met antwoorden op al uw welzijnsvragen. Bel gratis naar 0800 13 500 (voor volwassenen vanaf 18 jaar) of naar 011 85 00 05 (voor jongeren tussen 12 en 25 jaar). Meer info: www.caw.be of www.jac.be 
  • Veroorzaakt de coronacrisis spanningen in uw gezin? Weet dat professionele hulpverleners u kunnen bijstaan. Bel of chat gratis en anoniem met hulplijn 1712. Info: www.1712.be

Contactinformatie