logo bilzen

Nieuws

Facebook

E-loket items

Aanbod scholen

Kinderen die al vroeg kennismaken met boeken blijken taalvaardiger, kunnen sneller lezen en beter rekenen. Daarom wil de bibliotheek samen met de Bilzerse scholen projecten realiseren die de kinderen stimuleren om te lezen. Daarnaast biedt de bibliotheek een aantal specifieke diensten aan voor scholen.

Poëziewedstrijd
Iedereen denkt in taal en kan dus openstaan voor poëzie. Poëzie is immers in haar ruimste, breedste en diepste betekenis niet alleen gedichten schrijven en lezen van leeftijdsgenoten en bekende dichters. Het is ook taalspel, taalcreatie en taalbeleving en bouwt verder op een poëtische beleving van de werkelijkheid. (www.jeugdenpoezie.be)

Met onze jaarlijkse poëziewedstrijd willen we samen met de Bilzerse scholen kinderen en jongeren stimuleren om op een creatieve manier taal te beleven en te creëren. Door de vernieuwingen aan de bibliotheek zal de volgende editie echter pas weer plaatsvinden in het schooljaar 2016-2017. Voor meer informatie neem je contact op met de bibliotheek.

Anne Frank-project
In maart 2008 realiseerde de bibliotheek voor het eerst het project “Kinderrechten in de bibliotheek” in samenwerking met het Kinderrechtenhuis in Alken.

Met thema’s als racisme en uitsluiting, leren omgaan met verschillen, respect voor andere culturen, samenleven in vrede, kinderrechten, … weet het project jaar na jaar de Bilzerse jongeren te beroeren. Dat blijkt immers uit de sterke emotionele band met Anne Frank en haar getuigenis die de jongeren en leerkrachten steeds weer in hun gedichten en teksten weten uit te drukken. Anne Frank zou daardoor een belangrijke en blijvende stempel drukken op het project.

Ook dit jaar slaan de bibliotheek van Bilzen en het Kinderrechtenhuis de handen in elkaar. Voor de 5e keer bieden we in het najaar van 2015 een interessant aanbod aan rond kinderrechten en daaraan verbonden boeken.

Doelgroep: 3e graad lager onderwijs
Inschrijven: Volzet.

Bibob
Misdaad in de bib! In dit spannende detectivespel gaan jongeren aan de slag met alibi’s, mugshots en bewijsmaterialen om de dader van een misdaad te ontmaskeren. Doorheen dit spel ontdekken ze de verschillende afdelingen, de catalogus en de collectie. Ze leren handig gebruik maken van de faciliteiten van de bibliotheek en informatie te vinden, te selecteren én te gebruiken en ze werken doelgericht samen in een team. Vaardigheden die ze in hun verdere schoolloopbaan zullen kunnen inzetten.

  • Aantal: max. 30 leerlingen per spel
  • Duur: gemiddeld 2,5 uur
  • Prijs: gratis

Doelgroep: 1ste en 2de graad secundair onderwijs (ASO, TSO, KSO, BSO)
Inschrijven: Inschrijven kan door contact op te nemen met de bibliotheek.

** Bibob is een project van de PBL aangepast aan en aangeboden door de bibliotheek van Bilzen

Verfilmde literatuur
Om jouw leerlingen bewust te maken van de relatie tussen film en literatuur biedt de bibliotheek een kant-en-klare lesmap aan met een pittige selectie boekverfilmingen.

Hoe werkt het: je kiest eerst en vooral zelf met welk boek je met jouw leerlingen aan de slag gaat. Je kan kiezen uit: LOS, Boy A, De brief voor de koning, No et moi en Atonement. In De Kimpel of in de klas bekijken jullie er vervolgens de verfilming van. De leerlingen maken nadien (in de klas), a.d.h.v. de in de lesmap aangeboden fiches, zelfstandig een vergelijking tussen de roman en haar verfilming. Welke aspecten daarbij ter sprake komen en/of benadrukt worden en aan welk tempo dat gebeurt, kies je zelf.

Prijs: de lesmap is gratis te verkrijgen. Een filmvertoning in De Kimpel is niet gratis. Voor meer informatie en prijzen kan je terecht bij het evenementenloket aan de ingang van de bibliotheek.

Doelgroep: 1ste, 2de en 3de graad secundair onderwijs (ASO, TSO, KSO, BSO)

Aanvragen: een lesmap aanvragen doe je door een mailtje te sturen naar steven.van.hissenhoven@bilzen.be of door te bellen naar 089 519 502.

** books@themovies is een project van de PBL aangeboden door de bibliotheek van Bilzen

Rondleidingen
Plan je met jouw klas een bezoek aan bibliotheek De Kimpel? Dan leiden we je er graag rond.  Rondleidingen zijn mogelijk van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00u en 17.00u. Reserveren kan via e-mail naar bibliotheek@bilzen.be of telefonisch via 089 51 95 06. Vermeld bij reservatie je naam, school, adres, telefoonnummer, e-mailadres, datum en tijdstip van de rondleiding.

GoPress scholentoegang
Sinds 2014 kan de bibliotheek van Bilzen het GoPress-abonnement GRATIS aanbieden aan de lagere en secundaire scholen op haar grondgebied.

De toegang tot het GoPress-krantenarchief voor scholen omvat het aanbod van kranten en tijdschriften zoals vervat in het abonnement van de bibliotheek. Alle krantenartikels zijn voor de school raadpleegbaar vanaf twee dagen na publicatie, tijdschriftartikels zijn raadpleegbaar vanaf veertien dagen na publicatie.

Het GoPress-krantenarchief is toegankelijk binnen de muren van de school. Deze toegang wordt ingesteld op basis van het IP-adres (of de IP-adressen) van de school.

Hoe aanvragen: geïnteresseerde scholen kunnen voor een aanvraag contact opnemen met de bibliotheek.  Link naar Contact & Uren

Lerarenkaart
Klasse zal de lerarenkaarten voortaan verdelen via de bibliotheeksector. Vanaf 19 december kunnen de lerarenkaarten voor 2016 afgehaald worden aan het infopunt in de bibliotheek. Meer informatie is beschikbaar op klasse.be/lerarenkaart.