120 jaar door vuur en vlam

6
feb
2018

‘Te Bilsen is er een societeit van vrijwillige Pompiers den 15 November 1897 opgericht.’ Met deze plechtige woorden uit het ‘Reglement des Pompierskorps’ was de brandweer van Bilzen een feit. Ondertussen zijn we meer dan 120 jaar later en is de Bilzerse brandweer uitgegroeid tot een professioneel korps. Het jubileum werd eind vorig jaar herdacht met een speciale misviering die het jaarlijkse korpsfeest voorafging. Tijd voor een korte terugblik en de huidige stand van zaken.

 

Korpschef Jos Peters: “Bij de oprichting van de Bilzerse brandweer in 1897 beschikten de pompiers over een versleten karretje waarop oude blusmaterialen werden gemonteerd. Dat karretje werd gebruikt om de branden in Bilzen te bestrijden. Het duurde niet lang of de pompiers besloten een concert en tombola te organiseren om financiële middelen te verzamelen om nieuw materiaal te kunnen aanschaffen. Die tijden liggen gelukkig ver achter ons.”

 

De Bilzerse brandweer bestaat vandaag uit acht beroepsbrandweermannen, 61 vrijwilligers waarvan één vrouw, vijftien ambulanciers en zestien verpleegkundigen met bijzondere beroepstitel, die bepaalde medische handelingen mogen stellen. Het zestien voertuigen tellende wagenpark is onder meer uitgerust met twee autopompen, een hoogtewerker, tankwagen, boot en ziekenwagen. In 2017 werd er 1.033 keer uitgerukt voor o.a. 110 branden en 780 technische interventies, zoals ongevallen, wateroverlast, stormschade en wespenverdelging.

 

Eén zone

Sinds 1 januari 2015 maakt brandweer Bilzen-Voeren deel uit van de brandweerzone Oost-Limburg waar ook de korpsen van Hoeselt, Maasmechelen-Lanaken, Maaseik en Genk-Houthalen-Helchteren deel van uitmaken. De schaalvergroting zorgt voor standaardisatie en een nog adequatere hulpverlening. “We zijn dan wel gegroeid naar één zone maar bij alle operationele en beleidsmatige afspraken blijft het bewaren van de eigenheid van elke post voorop staan”, benadrukt Jos Peters.

 

Eén grote familie

De rode draad doorheen de tijd is de sterke band van het korps. Jos Peters: “De brandweer is en blijft één grote familie. Jaarlijks worden tal van activiteiten georganiseerd om de brandweermannen en hun families bij elkaar te brengen, zoals het Sinterklaasfeest. We zijn er voor elkaar als vrienden en collega’s. Onze vriendenkring ‘Het Pompierke’ bestond vorig jaar trouwens 25 jaar.”

 

Wist je dat:

-       er vroeger bij het uitbreken van brand iemand met de ‘gemeentebel’ de Markt op liep zodat de klaroenen alarm konden blazen? De zogenaamde ‘vuurblazers’ liepen dan door het centrum waarop iedereen naar buiten kwam. Later werden sirenes geplaatst op de Borreberg en het station. De bedieningsknop bevond zich in het stadhuis waar een bediende elke dag om 12 uur de sirene testte.

-       de eerste brandweerkazerne van Bilzen zich bevond in de lokalen van de rijkswachtkazerne op de hoek van de Korenstraat en de Genutstraat?

-       Bilzen op 22 januari 1970 aan een catastrofe ontsnapte toen een tankwagen geladen met ethyleen de met ijzel bedekte Brugstraat afgleed en strandde voor de deur van burgemeester Haffmans?

-       het iconische brandweervoertuig, de ‘Big-Job’, een Ford die ingezet werd bij de brand van Alden Biesen op 8 maart 1971, nog altijd in gebruik is, namelijk als ceremoniewagen?

 

Afsluiten doen we met volgende woorden uit de aankondiging van het ontstaan van het Bilzerse brandweerkorps in ‘De Bilsenaar’, de toenmalige wekelijkse krant: “Wij hoopen dat men thans moedig zal voortgaan op den ingeslagen weg en dat men zich door geene moeilijkheden zal laten tegenhouden.”

 

Info: 089 41 25 71 – mario.thijs@bwol.be